Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες

Από τη Σχολή Καλών Τεχνών Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας πραγματοποιείται η διαδικασία «Νοητά και Πραγματικά Μνημεία» που αποτελεί την υλοποίηση της Εικαστικής Πορείας για το 2017 και 2018. Η διαδικασία   αποσκοπεί στην πραγματοποίηση μιας νομαδικής σχεσιακής διαδικασίας που θα διερευνά τον τόπο, την ύλη, τη μνήμη της ιστορίας. Με μια σειρά δράσεων (καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών, θεωρητικών) οι Πρέσπες μεταμορφώνονται σε   περιοχή ολιστικής ανάπλασης της καλλιτεχνικής πρακτικής και της μνήμης των ανθρώπων.

Εικαστική Πορεία. Φωτογραφία Γιάννης Ζιώγας

Στην πρώτη περίοδο (1 έως 8 Ιουλίου) ολοκληρώνεται ο μετασχηματισμός του εγκαταλειμμένου φυλακίου του Στρατού σε Μνημείο Ανθρώπινης Δραστηριότητας και δημιουργείται μια κεραμική τοιχογραφία στο εξωτερικό τοίχο του Σταθμού στους Ψαράδες. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου πραγματοποιείται Πορεία που διανύει την απόσταση Ψαράδες/Μοσχοχώρι σε πέντε ημέρες.
Στη δεύτερη περίοδο (24 έως 28 Αυγούστου) θα διανυθεί η διαδρομή του Μεγάλου Ελιγμού στο Γράμμο ανασυσταίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ιστορικό γεγονός του Εμφυλίου Πολέμου εβδομήντα χρόνια μετά το συμβάν.
Με τις δύο αυτές διαδοχικές διαδικασίες υλοποιούνται στις Πρέσπες δύο είδη Μνημείων: τα Υλικά (το Μνημείο της Ανθρώπινης Δραστηριότητας, Κεραμική Τοιχογραφία) και τα Νοητά (οι διαδρομές της Εικαστικής Πορείας στην περιοχή) που διερευνούν την περιοχή σχηματίζοντας αποθετήρια μνήμης για τους επερχόμενους.
Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2018 θα υλοποιηθεί σε δύο περιόδους με αντίστοιχες θεματικές:
1. φύση/όρια/υλικά ΙV, 1 έως 8 Ιουλίου, (υλοποίηση εργαστηρίων 4 έως 8 Ιουλίου)
2. Ο Μεγάλος Ελιγμός, 24 έως 28 Αυγούστου
Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με Διεθνές Συνέδριο για το Μνημείο
Καλλιτεχνική, Επιστημονική και οργανωτική επιτροπή
Γιάννης Ζιώγας, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΕΤ/ΠΔΜ
Φίλιππος Καλαμάρας, Διδάσκων, ΤΕΕΤ/ΠΔΜ, Θοδωρής Ζυρπιάδης, ΕΕΠ, ΤΕΕΤ/ΠΔΜ
Συντονιστής φορέας Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών, ΠΔΜ                                Φορείς Υποστήριξης/Συνεργαζόμενοι φορείς Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, Δήμος Πρεσπών, Φορέας Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα εργαστήρια  φύση/όρια/υλικά ΙV ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ
Γράμμος: Ο Μεγάλος Ελιγμός, Αύγουστος 2018 ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ

 

Last modified: 14/05/2018