Δημήτρης Μυταράς: Εξήντα χρόνια δημιουργίας…

Αφιέρωμα του Μουσείου  Σύγχρονης  Τέχνης του Ιδρύματος  Βασίλη και Ελίζας  Γουλανδρή στην  Άνδρο 

Ο καθρέφτης, 1990, Ακρυλικό σε καμβά, 183 Χ 183 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Στον καταξιωμένο, πολυσχιδή και ιδιαίτερα αγαπητό από το ελληνικό κοινό Δημήτρη Μυταρά είναι αφιερωμένο το φετινό καλοκαίρι του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο. Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά είναι, η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων τα οποία επιδέξια διαπλέκονται δημιουργώντας την παραδοξότητα που διατρέχει τη γόνιμη και δημιουργική καλλιτεχνική του πορεία. Η ποίηση συνεκφράζεται με την βία, ο λυρισμός με την βαναυσότητα, η ηδονή με την τραχύτητα…

Εργαστήριο, 1993, Λάδι σε καμβά, 220 Χ 180 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Πρόκειται για ένα έργο σύνθετο αλλά πρωτότυπο και αυθεντικό, με πολλαπλές όψεις, που εξελίσσεται επί εξήντα σχεδόν χρόνια, όσα δηλαδή και ο δημιουργικός χρόνος του Μυταρά, ο οποίος με πλήρη αφοσίωση επιτέλεσε το λειτούργημα του καλλιτέχνη, ερευνώντας και αναδεικνύοντας με υποκειμενικότητα και ιδιομορφία τον τρόπο να συλλαμβάνει τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Εκτός από διακεκριμένος ζωγράφος τον οποίο όλοι γνωρίζουμε, υπήρξε και ποιητής, ταλαντούχος σκηνογράφος, ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και χαρισματικός δάσκαλος. Σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδειχθούν τόσο η θεματική πολυμέρεια, όσο και η τεχνοτροπική ποικιλομορφία και επιδεξιότητα.

Χαρίκλεια, 1971, Ακρυλικό σε καμβά, 150 Χ 108 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Χαρίκλεια, 1971, Ακρυλικό σε καμβά, 150 Χ 108 εκ. Ιδιωτική συλλογή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η διαρθρωτική δομή του αφιερώματος ξεκινά από την πρώιμη νεανική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ωριμότητα. Συνεχίζεται με δύο θεματικές που θα τον απασχολήσουν από τις αρχές του 1960 έως και το θάνατο του: τους καθρέπτες και τα πορτραίτα. Με το επόμενο σκέλος ανοίγει ένας εντελώς καινούργιος δρόμος: η επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα θα δώσει στον καλλιτέχνη την ευκαιρία να αλλάξει άρδην τη ζωγραφική του για να καταγγείλει τα τεκτενόμενα. Πρόκειται για τα γνωστά Επιτύμβια και έργα «Ντοκουμέντα».

Άσπρο καπέλο, 1972, Λάδι σε καμβά, 100 Χ 69,5 εκ. Συλλογή Alpha Bank

Η βία θα συνεχίσει πέρα από την σκοτεινή αυτή περίοδο, να κυριαρχεί στο έργο του, με τις μοτοσυκλέτες, τα δυστυχήματα, τα αλλοιωμένα από τον άνθρωπο τοπία. Η προοδευτική εμφάνιση των γυναικείων μορφών, που θα εδραιώσουν οριστικά τη φήμη του, θα του δώσουν την ευκαιρία να ανανεώσει την παλέτα του, προσδίδοντας μία νεοφανή ζωντάνια. Τέλος, ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιδιαίτερη σχέση του Μυταρά με τον χώρο του θεάτρου, με τον οποίο σχετίστηκε πάνω από 40 χρόνια.

Μοτοσυκλετιστής, 1970-74, Ακρυλικό σε λινάτσα, 210 Χ 164 εκ. Παραχώρηση από την γκαλερί Σκουφά

Η δυνατότητα πρόσβασης στο εντυπωσιακό σε όγκο και ποιότητα αρχείο του διακεκριμένου αείμνηστου Δημήτρη Μυταρά που είχαμε την τύχη να έχουμε, μας έδωσε την δυνατότητα να προσκομίσουμε στην έρευνα μας πληθώρα ανέκδοτων δεδομένων τα οποία προσδίδουν στο εγχείρημα ενδιαφέρον και σπουδαιότητα.
Το εικαστικό αυτό αφιέρωμα πλαισιώνει ο δίγλωσσος συνοδευτικός κατάλογος 284 σελίδων, τον οποίο θα εκδώσει η Μικρή Άρκτος.
Αρχική Εικόνα: Δικτατορία, π. 1969, Ακρυλικό σε καμβά, 148 Χ 180,5 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Αυτοπροσωπογραφία, Μολύβι σε χαρτί, 32 Χ 22 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Event Information
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Οδός Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα, Άνδρος
Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00, Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ.: 22820 22444, www.goulandris.grwww.moca-andros.gr

 

Θεσσαλονίκη, 1995, Ακρυλικό σε καμβά, 100 Χ 100 εκ., Συλλογή Ιανός

Μακέτα σκηνικού «Οι Εκκλησιάζουσες», Κ.Θ.Β.Ε., 1969, Μελάνι σε χαρτί, 22 Χ 34 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Σκύλος σε κίτρινο φόντο, 1994, Ακρυλικό σε καμβά, 200 Χ 180 εκ. Ιδιωτική συλλογή

Last modified: 01/07/2018