Δέκα Κορυφαίοι Καλλιτέχνες στην Κέρκυρα

Μιχάλης Μαδένης

Για δυόμιση μήνες η Κέρκυρα φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις της φετινής εικαστικής περιόδου. Οι φιλότεχνοι της Κέρκυρας και οι επισκέπτες έχουν τη χαρά να δουν και να απολαύσουν έργα δέκα από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους, με σημείο αναφοράς το κίνημα του Νεοεξπρεσιονισμού. Η έκθεση φιλοξενείται από τις 8 Νοεμβρίουου ως τις 15 Ιανουαρίου στην Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου.
Τα έργα προέρχονται από την συλλογή του Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, του αρχιτέκτονα με την 35χρονη συλλεκτική δραστηριότητα, ο οποίος έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όλες τις τάσεις και τα ρεύματα που συνέβαλαν στην ιστορία και την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Χρόνης Μπότσογλου

Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Ροζαλία Αδαμοπούλου, αναφέρει: «Η έκθεση “Νεοεξπρεσιονιστικές αναφορές” επιχειρεί να συγκεντρώσει στους χώρους της Πινακοθήκης, κάποιους από τους βασικούς εκπροσώπους του κινήματος του Νεοεξπρεσιονισμού στην Ελλάδα. Οι ζωγράφοι Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Κυριάκος Μορταράκος, Χρόνης Μπότσογλου, Σταύρος Ιωάννου, Γιάννης Αδαμάκος, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Τάσος Μαντζαβίνος, Μιχάλης Μαδένης και Τζένη Αντωνοπούλου δημιούργησαν έργα που παρουσιάζουν όλα τα στοιχεία του κινήματος του Νεοεξπρεσιονισμού, όπως αυτό εμφανίστηκε τόσο στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή όσο και στην εγχώρια πρόσληψή του.

Ειρήνη Ηλιοπούλου

Ο Νεοεξπρεσιονισμός υπήρξε ένα διεθνές και ευρύ κίνημα, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης επιστροφής στη ζωγραφική, και χαρακτήρισε μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής πρακτικής από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990. Με σημείο εκκίνησης την Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γερμανία και την Ιταλία, απλώθηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ και εμφανίστηκε με σχετικό συγχρονισμό στην Ελλάδα.

Γιάννης Αδαμάκος

Οι καλλιτέχνες που δημιουργούν την εποχή αυτή, δεν συγκρότησαν ένα κίνημα, καθώς το έργο τους ήταν ανόμοιο όσον αφορά τη φόρμα και το περιεχόμενο. Εξάλλου, ο πλουραλισμός του μεταμοντερνισμού “απαγόρευε” κάτι τόσο συγκροτημένο όπως τη δημιουργία ενός κινήματος. Αυτό που καθιστά τον Νεοεξπρεσιονισμό γενικό φαινόμενο, είναι η πίστη στις αξίες της ζωγραφικής παράδοσης και η ελευθερία στη χρήση στοιχείων και συμβόλων από όλες τις περιόδους της ιστορίας της τέχνης καθώς και από την τρέχουσα εικονογραφία των τεχνολογικών μέσων, της παράδοσης, της πίστης και του μύθου.

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος

Event Information
Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου), Κέρκυρα
Εγκαίνια: Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 19.30
Διάρκεια: 8 Νοεμβρίου – 15 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας:  Καθημερινά: 10.00 – 16.00 (εκτός Δευτέρας και αργιών)
Πληροφορίες: Τηλ.: 26610 48690, artcorfu.gr

Κυριάκος Μορταράκος

Τζένη Αντωνοπούλου

Τάσος Μαντζαβίνος

Τριανταφυλλος Πατρασκίδης

Last modified: 01/11/2019