Γνωριμία των παιδιών με το έργο του Δημοσθένη Κοκκινίδη

Παιδιά από 6 έως 11 χρονών έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη μαγεία της τέχνης και το σπουδαίο η εξοικείωση αυτή με την τέχνη να γίνει μέσα από τη δουλειά του σημαντικού καλλιτέχνη Δημοσθένη Κοκκινίδη. Όλα αυτά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρώματα & καμβάδες: ταξίδι στις Κυκλάδες» που οργανώνει και προσφέρει στα παιδιά ο «Εικαστικός Κύκλος Sianti» ως παράλληλη δράση στην έκθεση «Κυκλάδες» που παρουσιάζει στη γκαλερί ο Δημοσθένης Κοκκινίδης
Το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 12.30 το μεσημέρι η Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος- ΜΑ Μουσειολόγος/Μουσειοπαιδαγωγός θα συντροφεύσει τους μικρούς μας φίλους σε μια πολύχρωμη περιήγηση στα κυκλαδίτικα νησιά και στα νέα έργα του μεγάλου ζωγράφου. Το μπλε, το κίτρινο και το λευκό, τα χρώματα που αγαπά ο Κοκκινίδης συνθέτουν την παλέτα μας και το ταξίδι στις Κυκλάδες ξεκινά!
Το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τον ζωγράφο Δημοσθένη Κοκκινίδη και την επαφή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική του παραγωγή, πριν οι δημιουργίες της τελευταίας διετίας καταστούν αντικείμενα ιδιωτικών και μουσειακών συλλογών.
Οι μικροί επισκέπτες, με οδηγό τα χρώματα, τους ήχους και το φως θα περιηγηθούν στην έκθεση, ώστε να μεταφερθούν νοητά στις Κυκλάδες, να γνωρίσουν τα ζωγραφικά θέματα του καλλιτέχνη και να ανακαλύψουν την πηγή της έμπνευσής του. Η σχεδιασμένη διαδρομή στον εκθεσιακό χώρο θα τα βοηθήσει να ανιχνεύσουν τρόπους για την κατανόηση των εικαστικών έργων και  να παρατηρήσουν το χρώμα και το φως, τα βασικά εργαλεία του δημιουργού. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τα παιδιά θα είναι σε θέση να αντιληφθούν, ότι ο Κοκκινίδης είναι ένας ζωγράφος που αγαπά το χρώμα και αποδίδει, άλλες φορές ονειρικά και άλλες πραγματικά τις αγαπημένες του Κυκλάδες.

Η Νικολέτα Ξυδέα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικεύτηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μουσειακές Σπουδές» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με «Άριστα».
Έχει εργαστεί σε ανασκαφές, ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2009 έως το 2013 εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ως υπεύθυνη σχεδιασμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συγγραφής των εκπαιδευτικών εντύπων για τις Περιοδικές Εκθέσεις του μουσείου, ενώ παράλληλα σχεδίασε και εφάρμοσε δράσεις για ποικίλες ομάδες επισκεπτών.
Το 2010 συνεργάστηκε με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής μουσειοσκευής και της συγγραφής εντύπου για τους Εκπαιδευτικούς για την Περιοδεύουσα Έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Παράλληλα, από το 2011 έως το 2014 είχε συνεργασία με το Πολιτιστικό Τμήμα της Alpha Bank στον τομέα σχεδίασης εκπαιδευτικών εκθέσεων, σχεδίασης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συγγραφής εκπαιδευτικών εντύπων.
Στα χρόνια που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της Μουσειοπαιδαγωγικής, έχει εφαρμόσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε περισσότερα από 10.000 παιδιά και εφήβους, ενώ έχει σχεδιάσει και συγγράψει περισσότερα από δέκα εκπαιδευτικά έντυπα, τα οποία έχουν εκδοθεί από Μουσεία και Πολιτιστικούς Οργανισμούς, με τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά καιρούς.  Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της μουσειολογίας, της μουσειοπαιδαγωγικής και της αρχαιολογίας.

Event Information
Εικαστικός Κύκλος Sianti, Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα 11634, Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη – Μετρό Ευαγγελισμός
Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018
11.00 – 12.30
Πληροφορίες: Τηλ. 210 7245432, 210 3648335 info@ikastikos-kiklos.com  www.ikastikos-kiklos.com
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Last modified: 23/11/2018