Γλυπτά δίπλα στο κύμα 

Αντώνης Πετράκης

Μαγευτικά γλυπτά από άμμο αποτελούν και φέτος αξιοθέατα στην Αμμουδάρα Μαλεβιζίου, στέλνοντας παράλληλα σε όλο τον κόσμο μηνύματα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τη ρύπανση. Είναι τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από τους γλύπτες στο 4ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο και συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Μανώλης Χαρκούτσης, Αμαλία Φλώρου, Λήδα Παυλή (αρχική εικόνα), Αντώνης Πετράκης και Στρατής Καβαρνός. Συντονιστής της διοργάνωσης ήταν ο Μανώλης Χαρκούτσης. Το φεστιβάλ διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Μαλεβιζίου και με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης.

Μανώλης Χαρκούτσης

Το φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, όμως τα γλυπτά που παραμένουν στην Αμμουδάρα, εκτός απροόπτου έως το τέλος του καλοκαιριού, μαγνητίζουν τον κόσμο και υποδηλώνουν ότι η Κρήτη και γενικότερα η Ελλάδα παράγει τέχνη, παράγει πολιτισμό!  Γιγαντιαίους αστερίες, ανθρώπινες φιγούρες, χταπόδια, δελφίνια, ακόμα και καρτούν που… μάχονται με τη ρύπανση της θάλασσας, «επιστράτευσαν» οι καλλιτέχνες για να αποδώσουν το μήνυμα του φεστιβάλ «Δεν το βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες! Καθαρές παραλίες!».
Η ανταπόκριση των κατοίκων και των επισκεπτών της Αμμουδάρας είναι πάνω από κάθε προσδοκία!

Στρατής Καβαρνός

Τις 25 ημέρες του φεστιβάλ, μικροί και μεγάλοι ενθάρρυναν με λόγια και πράξεις τους καλλιτέχνες που δούλευαν κάτω από τον ήλιο, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν τα δικά τους μικρά γλυπτά από άμμο, δίπλα στα γιγαντιαία των επαγγελματιών γλυπτών.
Αμέτρητες είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο των επισκεπτών, όπως και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στέλνουν πανέμορφες εικόνες από την Κρήτη σε όλο τον κόσμο!  Η ανταπόκριση των τουριστών, ιδιαιτέρως φέτος,  δεν έχει προηγούμενο! Αν και τέλειωσε το φεστιβάλ, φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν διαρκώς τα εκπληκτικά έργα τέχνης κάτι που αναμένεται να κάνουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού!
Πού βρίσκονται τα γλυπτά:
– Διακόσια μέτρα δυτικά του γηπέδου ΕΓΟΗ
– Ακριβώς δυτικά των εκβολών του Αλμυρού ποταμού
– Ανάμεσα στις οδούς Πάρου και Καλύμνου (κέντρο Αμμουδάρας)
– Μπροστά στο πρώην club “Barracuda” (κέντρο Αμμουδάρας)

Αμαλία Φλώρου

 

 

 

Last modified: 22/07/2019