Γιώργος Τσακίρης, η πάλη των στοιχείων της φύσης με αντικείμενα της τεχνολογίας

Την πολλή ενδιαφέρουσα και από κάθε άποψη «ψαγμένη» δουλειά του Γιώργου Τσακίρη «τόπου μαρτυρίες», που πριν από λίγες μέρες απολαύσαμε στην Art Athina, παρουσιάζει στο φιλότεχνο κοινό της Βέροιας και της κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα, η γκαλερί Παπατζίκου.
Οι φίλοι και θαυμαστές του Γιώργου Τσακίρη έχουν την ευκαιρία να δουν επιζωγραφισμένα χαρακτικά της περιόδου 1976-81, έργα ζωγραφικής του ΄80, κατασκευές – video – φωτογραφίες από τις δράσεις του καλλιτέχνη στο όρος Πάικο, και έργα ζωγραφικής του 1979 που πρωτοπαρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση. Ο Γιώργος Τσακίρης αναφέρεται ως μοναδική περίπτωση στην ιστορία της σύγχρονης εγχώριας εικαστικής σκηνής. Η διαμαρτυρία έντονα βγαίνει μέσα από το έργο του, από την πάλη των στοιχείων της φύσης με αντικείμενα της τεχνολογίας. Ασφυκτιώντας μέσα στους περιορισμούς και την απαιτούμενη πειθαρχία της ζωγραφικής πράξης και της χρήσης παραδοσιακών υλικών – τελάρου, πινέλου, κ.λ.π. ο Τσακίρης σύντομα θα αναζητήσει νέα υλικά και επέκταση των εργασιών του στο χώρο περνώντας στις κατασκευές και στις συνθέσεις με φτερά, ξύλα, υφάσματα, πέτρες, σύρματα και αντικείμενα άχρηστα ή αποκομμένα από τη συνηθισμένη λειτουργικότητα τους όπως και στη συμμετοχή ζωντανών ζώων – εντόμων.
Οι θεματικές ενότητες διαδέχονται η μία την άλλη ή δουλεύονται ταυτόχρονα έτσι από πολύ νωρίς έχουμε τις λίμνες στο Πάικο, τους κήπους, τις σφηκοφωλιές, το ενυδρείο, τις κλωσομηχανές, το σαράκι, το σκόρο, το εκτροφείο σαλιγκαριών και βατράχων, τις οικογενειακές υποθέσεις, τα τσίπουρα και τα κρασιά, τις κομπόστες, τις δράσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και κοινού.

Event Information


Γκαλερί Παπατζίκου, Ελ. Βενιζέλου 43, Βέροια 59100
Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Ιουνίου, 20.00
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00-21.00, Τετάρτη, Σάββατο 10.00-14.00
Πληροφορίες: Τηλ +30 6972 913 970 gallerypapatzikou@gmail.com   – www.papatzikou.gr

Last modified: 23/06/2017