Γιώργος Πανταζής_Γαβριήλ Φτελκόπουλος: Αναζητώντας το εσωτερικός βλέμμα

Στρέφει συνέχεια το πρόσωπο προς το χαμένο εραστή, τον Ήλιο. Είναι η Κλυτία που μεταμορφώθηκε σε ηλίανθο και ακολουθεί την πορεία του Ήλιου από την ανατολή ως τη δύση. Μετά την ανθοφορία και τη γονιμοποίηση ο αστερώδης ανθός μένει στραμμένος μόνιμα προς την Ανατολή. Αυτή η τρυφερή λεπτομέρεια μέσα στην αχανή διαδικασία της εξέλιξης, παρακίνησε δυο νέους καλλιτέχνες το Γιώργο Πανταζή και το Γαβριήλ Φτελκόπουλο να μας οδηγήσουν μέσα από μια παράθεση συμβολισμών σε μια εσωτερική αναζήτηση. Τη δουλειά τους θα τη χαρούμε στην

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

έκθεση τους «Άτροπος» στη γκαλερί της Λόλας Νικολάου στη Θεσσαλονίκη από τις 11 Νοεμβρίου ως τις 9 Δεκεμβρίου.
Για την έκθεση η  Γεωργία Δαμιανού σημειώνει:  «Οι δυο εικαστικοί, Γιώργος Πανταζής και το Γαβριήλ Φτελκόπουλος ηλιο-βατούν ανάμεσα σε έννοιες που εγείρουν τον προβληματισμό αλλά και προσφέρουν ερμηνείες. Σε μια εικαστική συνομιλία, ανταλλάσσουν και αλληλοσυμπληρώνουν συμβολισμούς για το αναπόφευκτο που φέρει μέσα της η εξέλιξη της φύσης κατά το διαρκή κύκλο της ανανέωσης. Οι καλλιτέχνες εστιάζουν σε μια διαδικασία η οποία ενέχει το τυχαίο και το φθαρτό, αφηγούμενοι μέσα από εγκαταστάσεις που συνδυάζουν έργα ζωγραφικά και γλυπτά μικτών τεχνικών, το αναπόφευκτο της μοίρας και ταυτόχρονα το πνευματικό που τείνει να χαθεί. Προσπαθούν να αναδημιουργήσουν την απωλέσασα εικόνα της πρώτης χαραυγής του κόσμου. Μια εικόνα που κάποτε προκαλούσε το θαυμασμό και την έκπληξη, πλέον λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανικανότητας εντοπισμού της ομορφιάς.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΦΤΕΛΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ηλίανθος, η ανατολή του ηλίου, και το διαχωριστικό παραβάν, σύμβολα που κουβαλούν το νόημα της ανθρώπινης κατάστασης, συνθέτουν μια νέα ιδέα του κόσμου, όπου εικονικά τοπία, γεωγραφικοί διαχωρισμοί, και η μετάλλαξη της μοναδικότητας, προκαλούν την αμφισβήτηση.
Με σκοπό να φέρουν στο επίκεντρο την ιερότητα της ομορφιάς και την μοιρολατρικότητα που μπορεί να κρύβει μέσα της, παρομοιάζουν το χώρο της γκαλερί με έναν ιδιότυπο ναό, ο οποίος σαν ιδιότητα έρχεται πιο κοντά στην αρχική του λειτουργία, εκείνη που αφορούσε την παρατήρηση των φυσικών φαινομένων και την θεώρηση, τον στοχασμό. Οι δύο νέοι καλλιτέχνες μέσα από το βίωμα που έχουν σχεδιάσει, καλούν τους επισκέπτες μέσω του ήλιο-τροπισμού να εξασκήσουν το δικό τους εσωτερικό βλέμμα».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Event Information

ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: Τρίτη 14 Νοεμβρίου, 19.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 14 Νοεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00 Τετάρτη – Σάββατο 12.00 – 15.00
Πληροφορίες: Τηλ +30 2310 240416, lolanikolaouartgallery@gmail.com lolanikolaougallery.blogspot.gr

 

 

Last modified: 13/11/2017