Γιάννης Αδαμάκης: Θυμάμαι μια νύχτα…

Νυχτερινό 3, 2018, 100Χ120 εκ., ακρυλικά σε μουσαμά

Η νύχτα πάντα πίσω απ’ τις σελίδες μου. Γι’ αυτό
Και λάμπουνε τόσο πολύ τα γράμματά μου…
Γιάννης Ρίτσος

Τις δικές του νύχτες, τις νύχτες της μοναξιάς και των ονείρων, τις νύχτες που στο μυαλό του στροβιλίζονται χρώματα και εικόνες για να τα δούμε οι άλλοι με το φως της μέρας, αυτές τις προσωπικές του νύχτες μας αποκαλύπτει ο Γιάννης Αδαμάκης. Θα είμαστε εκεί για να χαρούμε τη νέα του δουλειά «Nocturnes» και να μοιραστούμε τα νυχτερινά του όνειρα.
Η νέα έκθεση του Γιάννη που αποτελείται από 20 έργα, ακρυλικά σε καμβά, παρουσιάζεται στη γκαλερί Ζουμπουλάκη από τις 14 Φεβρουαρίου (ο ίδιος θα ξέρει γιατί επέλεξε τη μέρα των ερωτευμένων) ως τις 16 Μαρτίου.

Νυχτερινό 1, 2018, 50Χ70 εκ., ακρυλικά σε μουσαμά

Η νέα ενότητα έργων  –  ιδιαιτέρως προσωπική – περιγράφει έναν κόσμο στο μεταίχμιο. «Nocturnes», δηλαδή «Νυχτερινά» έργα· λόγω απεικόνισης νυχτερινών θεμάτων και χώρων, αλλά «νυχτερινά» και λόγω της σύνδεσής τους με τον κόσμο των ονείρων, έναν χώρο φαντασιακό, υποσυνείδητο· αλλά και πεδίο εκδήλωσης ενδόμυχων σκέψεων και επιθυμιών, απογοητεύσεων και προσδοκιών. Ο καλλιτέχνης καλεί τον θεατή να ανασύρει τις δικές του ενδόμυχες σκέψεις, ν’ αναζητήσει τις δικές του παράλληλες ιστορίες, καθώς πλανάται στον κόσμο των έργων.
Όπως γράφει και ο ίδιος ο Αδαμάκης για αυτήν την σειρά έργων του: «Η νύχτα, η μουσική, τα βλέμματα, το άρωμα μιας παρουσίας. Τα χαμηλά φώτα που καμιά φορά μας τυφλώνουν.
Αυτές είναι οι εικόνες μου. Τις έχω ζήσει. Τις έχω μυρίσει. Τις έχω αγγίξει.

Η Μπάντα 2018, 90Χ110 εκ., ακρυλικά σε μουσαμά

Μερικές φορές αφηγούμαι, εμμονικά λεπτολογώντας, ζωγραφικά ή ανεκδοτολογικά συμβάντα. Άλλες φορές πάλι υπαινίσσομαι.
Πότε εκτίθεμαι και πότε εξαπατώ.
Η πρόθεση μου δεν είναι να πω μια συγκεκριμένη ιστορία. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν αφελώς προσωπικό. Αρκούμαι σε κάποιες σκοτεινές νύξεις. Προτιμώ εν τέλει να αφήσω τον θεατή να ζήσει μέσα από τα έργα μου τη δική του ιστορία. Να αφουγκραστεί τη δική του πραγματικότητα
».

NOCTURNES

Ξύπνησα πρωί, όπως όλα τα τελευταία πρωινά με ένα παράξενο βάρος, με μια απέραντη-ασυγχώρητη αβουλία. Δεν θέλω να σηκωθώ. Κι όμως αρκεί μια κίνηση. Να πιαστώ απ’ το μπρούτζινο κεφαλάρι. Να βάλω δύναμη  στο δεξί. 
Έλα όμως που  διστάζω να αντιμετωπίσω τη μέρα. Έλα που δεν βρίσκω το κουράγιο. Σηκώνομαι με το ζόρι. Βγαίνω να περπατήσω στο πάρκο.  Τα ίδια πάλι χθες. Ψάχνω κάποιον να του ζητήσω συγνώμη. Όπως εκείνο το πρωινό στη Χαριλάου Τρικούπη.
Όπως τότε με τη «Μέριλιν» στο «Διαχρονικό».
Κάποτε σ’ όλα αυτά υπήρχε μια μαγεία. Ένα παράξενο πάθος. Μια γλυκιά ανατριχίλα. 
Ερωτευόμουν τον εαυτό μου. Έπινα. Ξεπερνούσα τη φυσική μου αδεξιότητα.     
Γινόμουν ετοιμόλογος, γοητευτικός.     
Θυμάμαι μια νύχτα. Κάποια απ’ όλες εκείνες τις μεθυσμένες νύχτες, να γυρίζω πάνω – κάτω την 3ης Σεπτεμβρίου. Να ψάχνω δεξιά κι αριστερά.   
Πάνω – κάτω την 3ης Σεπτεμβρίου.     
Θαμπά τα φώτα. Καντήλια πίσω απ’ τις γρίλιες. Στις βιτρίνες οι κούκλες ακίνητες – τα ρούχα ατσαλάκωτα. Κι εγώ γυρίζω πάνω – κάτω.   
Δεν έχει τέλος αυτή η αγωνία.      
Βουίζουν τ’ αυτιά μου απ’ την ένταση της μουσικής. Βγαίνω στο δρόμο. Για λίγο κρυώνω. Νομίζω πως πεινάω. Τα αυτοκίνητα κορνάρουν. Ακούω φωνές. Γυρίζω πίσω. Ανεβαίνω τις σκάλες.
«Δεν θα μου τηλεφωνήσεις», μου είπε. Αισθάνομαι κάποιον πίσω μου.
Δεν μου μιλά. Δεν με μαλώνει. Νιώθω  μόνο την αναπνοή του. Φοβάμαι να κοιτάξω.
Βρέχει. Όλη τη νύχτα θα βρέχει. Γυρίζω πλευρό. Τι όνειρο κι αυτό;    

Δες το σαν μια παρέα βρε αδελφέ. Κάποια στιγμή θέλω να τον γνωρίσω. Να μιλήσουμε. Να του πω-να μου πει. Να του δείξω τη νύχτα μου. Να απολογηθώ για τη ζωή μου.                                                                                 
Κι έπειτα αν θέλει ας γίνει επικριτικός – αυστηρός. Ας μου πει πως έκανα λάθος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ

Φώτα, 2018, 110Χ80 εκ, ακρυλικά σε μουσαμά,

Event Information
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, 20.00
Διάρκεια: 14 Φεβρουαρίου – 16 Μαρτίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00 -15.00 &17.00 – 20.00 Τετάρτη 11.00 -15.00 & Σάββατο 11.00 -14.00 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: www.zoumboulakis.gr

 

Last modified: 13/02/2019