Γιάννης Αδαμάκης: Ένιωσα την παρουσία μιας παλιάς αγάπης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ- Δύο στρατιωτάκια, 2017, 30Χ40 εκ, ακρυλικά σε λινό

Είναι η πρόσφατη δουλειά του Γιάννη Αδαμάκη εικόνες μνήμης ή κάπου στις σκέψεις του, στις θύμισες του η φαντασία συνάντησε τη μνήμη και γέννησαν το αποτέλεσμα που βλέπουμε; Είναι στ’ αλήθεια όσα συνέβησαν στα παιδικά του χρόνια στον Πειραιά -όπου συχνά επιστρέφει- ή στα έργα του υπεισέρχονται και παιδικές εικόνες πραγμάτων και γεγονότων που αγάπησε και «στόλισε» με την παιδική του φαντασία; Η εντυπωσιακή έκθεση «Μνήμη» που παρουσιάζει ο καλλιτέχνης στην Αντίπαρο, μέσα από την ομορφιά των έργων του μοιάζει να διεισδύει και να φωτίσει στο κέρινο εκμαγείο της μνήμης γεγονότα που έχουν αποτυπωθεί εκεί από τα παιδικά του χρόνια. Είναι μια  λειτουργία θα λέγαμε της αναπαραστατικής μνήμης. Η έκθεση παρουσιάζεται στην «anti» art gallery από τις 29 Ιουλίου ως τις 13 Αυγούστου. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε κείμενο του που έγραψε για τη νέα του έκθεση αναφέρει:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ – Πλέω, 2017, 93Χ83, ακρυλικά σε λινό και ξύλο

   Μνήμη

Ξεχάστηκα ανάμεσα σε παιδικά παιχνίδια. Χάθηκα σε ψηλά δωμάτια. Νοστάλγησα παλιές γεύσεις, παλιές μυρωδιές. Σαν να άκουσα πάλι τη φωνή της μητέρας μου να με καλεί στο σπίτι. Θυμήθηκα γνώριμες λέξεις που δυνάμωναν καθώς έσβηναν σιγά-σιγά οι ήχοι του δρόμου.
Ξεχάστηκα ανάμεσα σε κάδρα, με βαριεστημένες εικόνες, στους τοίχους. Υπέκυψα σε ανώφελες ζαβολιές.
Ξεχάστηκα ανάμεσα σε παλιές μουσικές. Ανάμεσα σε υπαινιγμούς. Ανάμεσα σε βλέμματα.
Αγχώθηκα για το πρωινό ξύπνημα του σχολείου, για τις οικογενειακές γιορτές που έπρεπε να ζήσω με το ζόρι. Για όλες τις αμφιβολίες μου. Για όλες τις στιγμές που χρειάστηκε να κρυφτώ από τον εαυτό μου.
Περιπλανήθηκα σε δρόμους δίπλα στη θάλασσα. Παραιτήθηκα από προορισμούς. Ακολούθησα με το βλέμμα μου τα πλοία να χάνονται.
Ένιωσα την παρουσία μιας παλιάς αγάπης. Αισθάνθηκα εκείνο το πρώτο άγγιγμα στα δάχτυλα. Δάκρυσα από το άρωμα που αφήνει το χάδι.
Αφέθηκα  στην αίσθηση της αθανασίας μιας καλοκαιρινής νύχτας.
Ύστερα γύρισα στις βαρετές «ώριμες» σκέψεις μου. Βρέθηκα να παρατηρώ  τα πράγματα από ψηλά, να αναριγώ, να υποκρίνομαι, να λυπάμαι, μα και να παρακαλώ να ξανάρχιζαν όλα απ’ την αρχή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ (Ιούλιος 2017)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ – Πρωινό όνειρο, 2017, 110Χ80 εκ, ακρυλικά σε λινό

Αρχική εικόνα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ – Το μπλε αυτοκινητάκι, 2017, 25Χ30 εκ, ακρυλικά σε λινό

Event Information
«anti» art gallery, Κάστρο Αντίπαρος
Εγκαίνια: Σάββατο, 29 Ιουλίου, 19.00 – 00.30
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουλίου – 13 Αυγούστου 2017
Πληροφορίες: Τηλ. 0030 6974400057 www.antiartgallery.grinfo@antiartgallery.gr

 

Last modified: 25/08/2017