Γεύσω Παπαδάκη: Το αέναο ταξίδι της αγάπης και του έρωτα

Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την εικαστικό Γεύσω Παπαδάκη και φιλοξενεί την ατομική της έκθεση με τίτλο «α … όπως αγάπη». Είναι η δεύτερη έκθεσή της, με άξονα την αγάπη και η τέταρτη, στην οποία τα ζωγραφικά έργα είναι εμπνευσμένα από τους στίχους Ελλήνων ποιητών, ενω αποτελεί τη συνέχεια από «Της αγάπης συλλαβές».

Πάντοτε σε περίμενα, ακρυλικά σε καμβά, 50 x 50 εκ 

Η ιστορικός τέχνης, Ίρις Κρητικού,  σε ένα απόσπασμα από το κείμενό της «Στον ίσκιο της ποίησης», για την έκθεση «Της αγάπης συλλαβές» έγραφε: «Η Γεύσω Παπαδάκη είναι και αυτή μια δεινή «αναγνώστις». Με αφετηρία τα αγαπημένα της ποιήματα και επικουρούμενη λιγότερο από τις λέξεις τους και περισσότερο από τον εσωτερικό τους λόγο, ζωγραφίζει όχι κοιτώντας, αλλά βλέποντας μέσα στα τρυφερά τους σπλάχνα. Και η ζωγραφική της, αφήνοντας πίσω της την εξηγηματική αφήγηση, εγκαλεί τον θεατή να δει εντός τους κι αυτός».
Ναι αγαπημένη μου
Πολύ πριν σε συναντήσω
εγώ σε περίμενα

Σκιές VI, ακρυλικό και χρυσό σε καμβά, 30 x 30 εκ

…………
Και όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά-θυμάσαι;
Μου άπλωσες τα χέρια τόσο τρυφερά
σα να με γνώριζες από χρόνια.
Μα και βέβαια με γνώριζες.
Γιατί πριν μπεις ακόμα στη ζωή μου,
είχες πολύ ζήσει μέσα στα όνειρα μου αγαπημένη μου.
(Πολύ πριν σε συναντήσω εγώ σε περίμενα, Τάσος Λειβαδίτης)

Το σπιτικό μας τότε,ακρυλικό σε καμβά, 40 x 30 εκ

Οι στίχοι του έργου του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, «Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας», δεν είναι οι μόνοι που συναντά, ο θεατής, στην ενδιαφέρουσα αυτή νέα συνομιλία μεταξύ ποίησης και εικαστικής δημιουργίας στην έκθεση «α … όπως αγάπη». Οι εικόνες που δημιουργούνται είναι ευαίσθητες και μαγικές και πως θα μπορούσαν άλλωστε να είναι κάτι διαφορετικό, όταν για τη δημιουργό τους ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη. Είναι ο έρωτας που αναζωογονεί, που δίνει φτερά. Ο έρωτας που είναι η σπίθα που γίνεται φλόγα. Ο  έρωτας που φέρνει στον κόσμο, ζωή και μια αγάπη που θεραπεύει. Ποιός άλλωστε θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή χωρίς αγάπη!
Στα έργα της Γεύσως Παπαδάκη, οι ιστορίες αγάπης και έρωτα διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά σε όλες τους ο έρωτας εμφανίζεται σαν πηγή ζωής, ένας έρωτας ζωογόνος που μετατρέπεται σε αγάπη, ένας έρωτας που δεν ολοκληρώνεται ή ένας έρωτας που χάνεται. Ο έρωτας … συλλαβιστά ή βουβά, νοερά ή ζωντανά, ανάμεσα στους στίχους της Μαρίας Πολυδούρη, του Κ.Π.Καβάφη, του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη, του Τίτου Πατρίκιου και της Μαρίας Λαϊνά γίνεται ένα παιχνίδι για την αγάπη που κάνει κύκλους. Τα όρια μεταξύ έρωτα και αγάπης δυσδιάκριτα και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μη σημασία της οριοθέτησης τους σ’αυτό το ταξίδι! Και το ταξίδι της αγάπης, το ταξίδι του έρωτα συνεχίζεται …

Υπόσχεση, ακρυλικό σε καμβά, 40 x 30 εκ

Άραγε πως γεννιέται
από ένα τίποτα η επιθυμία;
Πως η επιθυμία γίνεται έρωτας,
ο έρωτας πως αλλάζει
σε μακρινή ανάμνηση;
Άραγε πως μπορεί
η ανάμνηση να σβήνει
μες στο τίποτα;
(Κυκλικό, Τίτος Πατρίκιος)

Event Information
Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα
Εγκαίνια: Πέμπτη, 21 Μαρτίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 21 Μαρτίου – 13 Απριλίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00,Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 – 14.00, Κυριακή κλειστά
Πληροφορίες: τηλ. 2611110069 ▪ email: lianazoza@cubegallery.gr , www.cubegallery.gr

Last modified: 19/03/2019