Βασίλης Καβουρίδης: Ο μπόρντ ντε λό – Εικαστική εγκατάσταση στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου

 Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου και το Mykonos Art festival  παρουσιάζουν τον Βασίλη Καβουρίδη στην in situ εγκατάσταση με τίτλο Au bord de l’eau στον Επιβατικό Σταθμό στο παλιό Λιμάνι της Μυκόνου.
Μέσα σε έναν χώρο ημιτελή, ένα σύγχρονο ερείπιο ενός νεοαναγειρόμενου χώρου υποδοχής επισκεπτών ενός θρυλικού νησιού, ο Βασίλης Καβουρίδης εξορθολογίζει τα της ιστορίας όχι μέσα από τα απομεινάρια της μνήμης, αλλά μέσα από τα ανολοκλήρωτα κομμάτια που λείπουν. Μια Gestalt προσέγγιση, όπου η αποπεράτωση του παζλ της εικαστικής αφήγησης δεν βασίζεται στα υπάρχοντα εικαστικά κομμάτια που έχουν τοποθετηθεί μέσα στον χώρο και αρμόζουν μεταξύ τους, αλλά στα σχήματα που προκύπτουν από τα κομμάτια που δεν κατέχουμε. Ο Βασίλης Καβουρίδης οπτικοποιεί τα όρια των κομματιών αυτών για να μπορέσει να διευρύνει τις χωρικές αντιλήψεις. Η εγκατάσταση εξετάζει, προσπαθεί να οπτικοποιήσει και να δημιουργήσει έναν χώρο για τον χρόνο. Ένα οικοδόμημα που θα στεγάσει το παρόν και θα προτείνει κάποιες απαντήσεις στο Που και το Πότε.
Μέρος της in situ εγκατάστασης είναι και το γλυπτό «Χώροι Χρόνου» όπου το έργο δημιουργείται σε συνέργεια με το Χάρη Κοντοσφύρη. Το υλικό του ενός καλλιτέχνη αλληλεπιδρά με τη φόρμα του άλλου, έτσι ώστε από αυτή την συνομιλία να τοποτηρηθεί ο χρόνος.
Η μνήμη αποτελεί ένα μηχανισμό εγκατάστασης εντυπώσεων που συνάδουν με το  βιωμένο χρόνο μιας τουριστικής περιοχής. Η αστικοποίηση της Μυκόνου με την έντονη δόμηση λειτουργεί ιζηματικά για την μνήμη του τοπίου που βιώνεται ως  σύναψη,  ερήμην του πανδαμάτορος χρόνου. Κάποιος διαλέγει το μονοπάτι του μέσα από  ερημώσεις και εγκαταλείψεις χρονικοτήτων  των τοπίων. «Νέα ερείπια» μπορεί να είναι τα νεοαναγειρόμενα  αβίωτα κτήρια  όπως υπήρξε ο επιβατικός σταθμό του λιμανιού της Μυκόνου.
Ο Βασίλης Καβουρίδης σπούδασε ζωγραφική στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 3 ατομικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Μύκονο και το Μαϊάμι (Η.Π.Α.) Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Αθανασιάδου, ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος
Αλληλεπίδραση – Συνέργεια: Χάρης Κοντοσφύρης, Εικαστικός Αναπληρωτής καθηγητής Σχολή καλών τεχνών Φλώρινας, Π.Δ.Μ Εικαστική παρέμβαση: Karl Qrupe, Rene p.g  

Event Information

Παλιό Λιμάνι της Μυκόνου
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2019
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 20.30
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 18.00 23.00 Κυριακή: 11.00 – 13.00
Πληροφορίες: 6944 68 46 68 και 22890 27 791

 

Last modified: 18/07/2019