Βαγγέλης Δημητρέας: Πορτρέτα

Πενήντα χρόνων πορτρέτα ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του καιρού μας, του Βαγγέλη Δημητρέα, έχουμε τη χαρά να δούμε στην έκθεση «Πορτρέτα 1968 – 1917» που παρουσιάζει η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη. Την έκθεση επιμελείται ο Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος και θα διαρκέσει από τις 15 Νοεμβρίου ως τις 15 Ιανουαρίου. Διάρκεια έκθεσης.

Δημητρέας: Πέντε χρόνια μετά

Ό,τι προστίθεται σε μια δημιουργία είναι πια μνημείο διατηρητέο, αφού ανανεώνει με την προστιθέμενη αξία του την αναζήτηση της Τέχνης στο δεδομένο πεδίο μιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας. Έτσι αποχτά σημασία η παράθεση των έργων που σηματοδοτούν μια πορεία ζωής μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Ο Δημητρέας ευτυχώς είναι ζωντανός και δημιουργεί, με μια φιλοσοφία του χρωστήρα, αντάξια των σπουδών της ωριμότητάς του στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών. Κι εμείς ευτυχώς παραμένουμε ζωντανοί για να χαιρόμαστε αυτή τη δημιουργία.
Γιώργος Γρηγοριάδης

 Ο ζωγράφος των μετατροπών

Ο Δημητρέας από την περίοδο του Παρισιού αναζητά μια γραφή πιο δυναμική, χωρίς να προσφύγει στον σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Χρειάζεται μια γλώσσα πλαστικά δυναμική. Επιζητά τη συνεκτικότητα και παράλληλα, αλλάζει το έργο με συνεκτικότητα. Η μετατροπή του έργου γίνεται στόχος του. Αναφέρεται στα προσχέδια του Πικάσσο πάνω στην Γκουέρνικα. Σε αυτά παρατηρούμε τον Πικάσσο να παίρνει, για παράδειγμα, ένα άλογο, να το ζωγραφίζει, αρχικά ρεαλιστικά, στη συνέχεια να το αλλάζει, να κάνει αυτό ξανά και ξανά, μέχρι να αλλάξει, τελικά, όλη τη φιγούρα. Ο Δημητρέας δέχεται αυτήν την αρχή: ότι στόχος πρέπει να είναι η συνεκτική αλλαγή της φιγούρας. Η αποδόμησή της. Μας παρουσιάζει τη  σταδιακή μεταλλαγή του έργου, το πέρασμα από την παράσταση στην αφαίρεση και τη σχηματοποίηση. Αυτή η διαδικασία γίνεται στα χέρια του έργο, αλλά θα τολμούσαμε να πούμε, μέθοδος. Η διαδικασία μεταλλαγής παρουσιάζεται μπροστά μας· ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τα συγκεκριμένα, κάθε φορά, βήματα για να φτάσουμε σε αυτήν. Ο Δημητρέας είναι ο ζωγράφος των μετατροπών. Στα έργα των τελευταίων χρόνων, παρατηρούμε τον καλλιτέχνη να παρουσιάζει έναν παρατακτικό χώρο, στον οποίο η μορφή σταδιακά κατακερματίζεται, είτε εσωτερικά, ως αποτέλεσμα μίας αφαίρεσης, είτε εξωτερικά, ως αποτέλεσμα του σύγχρονου κατακερματισμού της εικόνας που κατακερματίζει τη μορφή.
Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος

Event Information

Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο
Εγκαίνια: Τετάρτη 15  Νοεμβρίου, 20.00
Διάρκεια: 15 Νοεμβρίου – 21 Ιανουαρίου 2018
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 11.00 -14.30,και 18.00 -21.00.Σάββατο-Κυριακή: 11.00-14.30. Δευτέρα – Τρίτη κλειστά. Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες:Τηλ.210 – 2719744, www.pinakothiki.eu

 

 

 

 

Last modified: 16/11/2017