Αχιλλέας Πιστώνης – Δημήτρης Αγγελόπουλος: Η ανθρώπινη μορφή στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία

«Άφησε το βάθος να έρθει στην επιφάνεια» είπε ο Μανέ στο μαθητή του. Μ’ αυτά τα σοφά λόγια ο δάσκαλος προσπάθησε να πυροδοτήσει τον «καλλιτέχνη» που έκρυβε μέσα του ο μαθητής. Πριν από κάποιους μήνες οι μαθητές του Αχιλλέα Πιστώνη πραγματοποιούσαν την πρώτη τους έκθεση. Κι εκεί είδαμε αυτό το πάθος του Αχιλλέα να «πυροδοτήσει» τους νέους καλλιτέχνες.

Δημήτρης Αγγελόπουλος – Παραίσθηση 190 Χ 160 εκ. Λάδι σε καμβά

Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος είναι ένας νέος καλλιτέχνης που βρήκε στο δρόμο του το δάσκαλο Αχιλλέα Πιστώνη. Ταλαντούχος ο πρώτος, παθιασμένος δάσκαλος ο δεύτερος. Ένα μείγμα εκρηκτικό αλλά κάποιες φορές «η τέχνη είναι και τέχνη της συνύπαρξης».
Αυτό το «μείγμα» το διέκρινε ο  Έκτωρας Παπαδάκης και αποφάσισε να καλέσει δάσκαλο και μαθητή να παρουσιάσουν τη δουλειά τους από κοινού. Μια σκέψη φιλόδοξη και αρκετά …ιντριγκαδόρικη.
Έτσι λοιπόν, στην αίθουσα τέχνης ena της kaplanon galleries ο Αχιλλέας Πιστώνης και ο Δημήτρης Αγγελόπουλος συνυπάρχουν αλλά δεν αναμετρώνται.

Αχιλλέας Πιστώνης – Δίψα 2017, λάδι σε λινό

Ο  Έκτωρ Παπαδάκης, καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έχει την επιμέλεια και όπως υποστηρίζουν οι συντελεστές της έκθεσης πρόκειται για μια φιλόδοξη απόπειρα διερεύνησης -μέσω της αντιπαράθεσης των έργων δύο δημιουργών που συνδέονται μάλιστα μεταξύ τους με τη σχέση δασκάλου και μαθητή- των ευρύτερων ερωτημάτων που κατά περιόδους έχουν απασχολήσει τόσο τους θεωρητικούς της τέχνης όσο και τους ίδιους τους δημιουργούς αναφορικά με την δυνατότητα της ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής να παραμένει επίκαιρη και ικανή να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα ως φορέας σύγχρονων προβληματισμών και ως αποτύπωμα της έκφρασης νέων αναζητήσεων.

Δημήτρης Αγγελόπουλος – Still life 100Χ80 εκ. Λάδι σε καμβά

Υπό το πρίσμα λοιπόν αυτό, η έκθεση επιθυμεί να φέρει στο φως τον τρόπο με το οποίο η μορφή μετατρέπεται στην ουσία στο σύμβολο-φορέα ενός ευρύτερου κοινωνικού και καλλιτεχνικού προβληματισμού και καταλαμβάνοντας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το επίκεντρο της εικαστικής σύνθεσης, επιχειρεί να τεθεί στην αρχή της εικαστικής αφήγησης των δύο καλλιτεχνών.
Στόχος, επομένως, αυτής της έκθεσης είναι να ρίξει φως στην πολυεπίπεδη δυναμική παρουσία της ανθρώπινης μορφής στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από το έργο δύο ζωγράφων που επιχειρούν, μέσω της επανεξέτασης τόσο του ρόλου όσο και του συμβολισμού της, να τής ενσταλάξουν εκ νέου ζωή.

Δημήτρης Αγγελόπουλος – Πορτρέτα 200 Χ 160 εκ. Λάδι σε καμβά

Αρχική Εικόνα: Αχιλλέας Πιστώνης – Ελένη 2014, 140 x 110 λάδι σε λινό

Event Information
Αίθουσα Τέχνης ena, Βαλαωρίτου 9γ Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου – 11 Νοεμβρίου Δεκεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 21.00, Τετάρτη: 11.00  – 16.00  Σάββατο 11.00 – 15.00 Κυριακή Δευτέρα κλειστά, κατόπιν συνεννόησης.
Πληροφορίες: Τηλέφωνο:21 0338 8501

 

 

Δημήτρης Αγγελόπουλος – Αντανάκλαση 170 Χ 140 εκ. Λάδι σε καμβά

Unravelling the figure from Dimitris angelopoulos on Vimeo.

Last modified: 15/10/2017