Αφροδίτη Λίτη: Η αίσθηση της σοφίας στην άτρωτη γλαύκα - Art22

Αφροδίτη Λίτη: Η αίσθηση της σοφίας στην άτρωτη γλαύκα

Την έκθεση «Οι Γλαύκες και η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Από την Αρχαία Νομισματική στη Σύγχρονη Γλυπτική», παρουσιάζει η Αφροδίτη Λίτη στο Ιλίου Μέλαθρον στην αίθουσα «Μαντώ Οικονομίδου» (Νομισματικό Μουσείο).
Πρόκειται για ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαία έργα μικροτεχνίας και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, όπως αυτή εκφρά­ζεται μέσω της υψηλής αισθητικής αξίας των γλυπτών έργων της διεθνούς φήμης εικαστικού. Εκτίθενται δεκαεπτά δημιουργίες της σε μικτή τεχνική, εμπνευσμένες από αρχαία έργα μικρογλυφίας και κυρίως από νομίσματα, πλαισιωμένες από αργυρά και χαλκά νομίσματα και θησαυρικά σύνολα. Για την τόσο ενδιαφέρουσα έκθεση της η Αφροδίτη Λίτη, Καθηγήτρια Γλυπτικής ΑΣΚΤ, γράφει:

Η μαγεία της μεταμόρφωσης

Η δημιουργία ενός τόπου συνάντησης των θεατών, με ένα γλυπτό περιβάλλον, οφείλει να προσανατολίζεται προς την επιδίωξη ενός χώρου ψυχολογικής μεταμόρφωσης και μίας ανάλυσης της συνεχούς ροής της σκέψης προς ένα σημαντικό κέντρο της ψυχής.
Ήταν μια προνομιακή στιγμή για μένα η ανάθεση να παρουσιάσω τις Γλαύκες μου στο εξαίρετο νεοκλασικό κτήριο του Ιλίου Μελάθρου σε συνομιλία με τα αρχαία νομίσματα των τετράδραχμων της Αθηναϊκής δημοκρατίας: νομίσματα των οποίων η μία όψη παρουσιάζει την κεφαλή της θεάς Αθηνάς και η άλλη το ιερό πουλί, την κουκουβάγια, η οποία είναι το σύμβολο της σοφίας. Πάραυτα έστρεψα την προσοχή μου προς τη διατύπωση των χαρακτηριστικών χαρισμάτων τους, έτσι, όπως καταγράφονται στην ιστορία, αλλά και μέσα από τη μελέτη, μεγεθυσμένη από την καλλιτεχνική παιδεία και του κράματος της αυστηρότητας και της μεγάλης ομορφιάς που ο χρόνος κατέγραψε στη μορφή τους. Προσπάθησα να αποδώσω το ύφος της Βυζαντινής εικονογραφίας και για να συνθέσω την κίνηση, βασίστηκα σε μια σημαντική προσωπική εμπειρία, της πρώτης μου γνωριμίας με τις σκηνές των ψηφιδωτών του Αγίου Μάρκου. Όταν είχα επισκεφθεί ως φοιτήτρια το ναό στη Βενετία, ο θαυμασμός που ένιωσα, βλέποντας την απόδοση των ψηφιδω­τών του πρόναου, ήταν υπέρμετρος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας από τις ισχυρότερες καλλιτεχνικές εμπειρίες της ζωής μου.
Μέσα από το επιβλητικό βλέμμα της μορφής των γλυπτών γλαυκών, προσπάθησα να αποδώσω την απαράμιλλη εσωτερικότητα που τους δόθηκε από τη φύση, έτσι ώστε η σύνθεση να μοιάζει να μαγνητίζεται και να μετατοπίζεται προς τον ουρανό. Συγχρόνως, με το γύρισμα των όγκων που ρυθμολογείται από τις σειρές των ψηφίδων, πέτυχα να δώσω την αίσθηση της σοφίας που χαρακτηρίζει την άτρωτη γλαύκα.
Το πλάσιμο της φόρμας είναι λιτό, οι κινήσεις των πτερύγων και τα μεγάλα φύλλα από καθρέφτες καταφέρνουν να ορίσουν ένα χώρο μπροστά από το σώμα τους, που είναι ακριβώς το Βήμα της επαφής του θεατή με τον κόσμο των γλυπτών και των νομισμάτων. Τέλος με αφορμή τη δημιουργία του έργου και ψάχνοντας σε βάθος τις μορφές της τέχνης, μου αποκαλύφθηκε ξαφνικά η γιγάντια δύναμή της.

Event Information
Νομισματικό Mουσείο, Πανεπιστημίου 12, Αθήνα
Εγκαίνια: 1 Ιουνίου
Διάρκεια: 1 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου 2018
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 3632057, www.nummus.gr

Last modified: 17/07/2018