Αντωνία Παπατζανάκη: Το κύτταρο και ο ρόλος του φωτός στη διατήρησή της ζωής

Απολαμβάνοντας τη μαγεία του έναστρου ουρανού νιώθεις ότι είσαι μέρος του σύμπαντος. Πόσο δύσκολο είναι όμως να το κατανοήσεις και να φαντασθείς τον εαυτό σου κομμάτι του! Εδώ ακριβώς σ΄αυτές τις στιγμές αμηχανίας εμφανίζεται η τέχνη. Έχει τον τρόπο να σε ταξιδέψει από τις μαύρες τρύπες μέχρι τον πυρήνα ενός αόρατου κυττάρου.
Η επιστήμη και η τέχνη είναι ανθρώπινες προσπάθειες για να κατανοήσουμε και να περιγράψουμε τον κόσμο μας. Οι διαδρομές και οι προορισμοί είναι διαφορετικοί, αλλά οι στόχοι είναι σχεδόν κοινοί. Ο επιστήμονας και ο καλλιτέχνης βλέπουν τον κόσμο μέσα από το προπσωπικό τους όραμα. Από την εποχή που το σπήλαιο και ο περίγυρος του ήταν όλος ο κόσμος μας, η επιστήμονας και ο καλλιτέχνης προχωρούν παράλληλα με κοινά οράματα αλλά διαφορετικούς προορισμούς.
Αυτή η δημιουργική συνάντηση επιστήμης και τέχνης μοιάζει ιερό δισκοπότηρο για τη Νίνα Φραγκοπούλου τ. Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο  Πάτρας. Σε εκθέσεις για το πλαγκτόν την περασμένη διετία η βιολόγος περιεβλήθη και το μανδύα της επιμελήτριας και μας εντυπωσίασε.
Και επειδή όποιος ψάχνει βρίσκει η κ. Φραγκοπούλου μας καλεί να σε μια έκθεση όπου θα «ταξιδέψουμε» στο κύτταρο και θα αναζητήσουμε το ρόλο του φωτός στη διατήρησή της ζωής. Και βέβαια αφορμή γι’ αυτό η γλύπτρια Αντωνία Παπατζανάκη που χρόνια τώρα μέσα από το έργο της συναντά την επιστήμη χαρίζοντάς μας το κάλος και τη σοφία.
Η έκθεση «cellular» παρουσιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών από τις 16 Απριλίου ως τις 25 Αυγούστου. Έτσι για περίπου πέντε μήνες έχουμε την άνεση να ανηφορίσουμε προς το μουσείο Ηρακλειδών για να απολαύσουμε μια ακόμη υπέροχη έκθεση. Στην οργάνωση της έκθεση συνεργάζεται ο Θοδωρής Κουτσογιάννης, Δρ. Ιστορίας της τέχνης.
Στην σειρά έργων «Cellula»r η Αντωνία Παπατζανάκη διερευνά την έννοια της οργανικής μονάδας, το βασικό κύτταρο της ζωής. Η καλλιτέχνιδα εμπνέεται από βιολογικές κυτταρικές δομές, το εγγενές φως τους και την καθολικότητά τους. Η σειρά κινείται μεταξύ γλυπτικής, χαρακτικής και ζωγραφικής. Κάθε έργο αποτελείται από επάλληλα επίπεδα χαραγμένου πλεξιγκλάς που φωτίζονται από το εσωτερικό του, ενώ τα οργανικά σχήματα χρωματίζονται και τονίζονται από τη διάθλαση του φωτός πάνω στις χαράξεις. Είτε ως φωτεινά έργα – από πλεξιγκλάς, ανοξείδωτο ατσάλι και φως – είτε ως εκτυπώσεις σε χαρτί, τα έργα καταδεικνύουν το διαρκές ενδιαφέρον της δημιουργού για τον κόσμο και τα πρωτογενή στοιχεία του και υποδηλώνουν τον πρωταρχικό ρόλο του φωτός στην ύπαρξη της ζωής.
Η προσέγγιση των εκθεσιακών προτάσεων του Μουσείου των Ηρακλειδών τείνουν να ικανοποιούν το μότο του λογοτύπου του και τις αισθητικές και μαθησιακές ανάγκες του κοινού. Έτσι, η τέχνη γίνεται αφορμή και όχημα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων που απευθύνονται στο φιλότεχνο ή/και στο φιλομαθές κοινό. Κάτω από αυτό το πρίσμα, στόχος της έκθεσης Cellular είναι να προσφέρει στο ευρύ κοινό μια ιδιαίτερη εικαστική εμπειρία καθώς και επιστημονική γνώση για τη βασική μονάδα της ζωής, το κύτταρο, και το ρόλο του φωτός στη διατήρησή της. Για το λόγο αυτό η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικές διαλέξεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων.

Παράλληλες Εκδηλώσεις
Διαλέξεις

— Δευτέρα 6 Μαΐου, 18.30 – 20.00: Φως και ζωή, Γιάννης Μανέτας, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

— Τετάρτη 22 Μαΐου, 18.30 – 20.00: Πηγαίνω στο σχολείο και οι Τέχνες είναι εκεί, Μαρία Κωττούλα, Δρ. Φιλολογίας και Χριστίνα Παπαζήση, Δρ. Βιολογίας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία

— Δευτέρα 3 Ιουνίου, 18.30 –20.00: Από το κύτταρο στον άνθρωπο: το πολύτιμο δώρο της ζωής, Ιωάννα Μαστρομηνά, Δρ. Εμβρυολογίας, Κλινική Εμβρυολόγος, Ιατρική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Εμβρυογένεσις»

Εκπαιδευτικό-βιωματικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων

Cellular – Βιολογία & τέχνη: Υπεύθυνη σχεδιασμού: Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Βιολογίας. Παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε συνεννόηση με το Μουσείο Ηρακλειδών

Event Information
Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 16 Απριλίου, 20.00
Διάρκεια: 16 Απριλίου – 25 Αυγούστου 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη 10.00 – 14.00, Τετάρτη έως Κυριακή 10.00 – 18.00
Τηλ. 210 3461981 https://herakleidon-art.gr/Εκθέσεις/

 

Last modified: 15/04/2019