Ανθή Ξενάκη: Πατριδογνωσία

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Ανθής Ξενάκη «Πατριδογνωσία». Πέντε χρόνια μετά την πρώτη της παρουσία με την έκθεση Αστική Γεωμετρία στο Μουσείο των Ηρακλειδών, η Ανθή Ξενάκη επιστρέφει. Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, το μουσείο παρουσιάζει την έκθεση της ταλαντούχας φωτογράφου με τίτλο «ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ – η νομοτελειακή έκβαση των προσδοκιών μιας εθνικής ανασυγκρότησης».
Πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε μέρη φορτωμένα με ατομικές ή συλλογικές μνήμες όπου η φθορά είναι το σημαίνον ενώ το σημαινόμενο απαιτεί από το θεατή κατάδυση στις μνήμες, στην ιστορία που ακόμα δεν έχει γραφτεί και στις προσδοκίες που ως άτομα ή ως έθνος ακουμπήσαμε σε βεβαιότητες. Η ανεπιτήδευτη ματιά της Ανθής Ξενάκη, η εστίαση σε λεπτομέρειες, οι ιδιαίτερες γωνίες θέασης, μετατρέπουν τις φωτογραφίες σε καλειδοσκόπια. Η ίδια δεν καταγράφει, δεν αντανακλά την πραγματικότητα, μεγεθύνει. Όπως η ίδια αναφέρει: «Η πατρίδα μου προχωρά κι αφήνει πίσω της ίχνη των αλλοτινών προσδοκιών της σαν φιδοπουκάμισα. Τα βαπτίζει μνημεία, ιστορικούς τόπους και πολιτιστική κληρονομιά κι ύστερα αφήνει το χρόνο να τα μετατρέψει σε ερείπια και να τα καταπιεί. Έτσι, εξυφαίνει τη νομοτελειακή έκβαση των αλλοτινών προσδοκιών της, κυρίως εκείνων μιας επίπονης ανασυγκρότησης, η πατρίδα μου».
Η Ανθή Ξενάκη αυτοσυστήνεται: «Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1969. Αποφοίτησα από το Ε.Μ.Π. κι επέστρεψα αργότερα για μεταπτυχιακές σπουδές. Εργάζομαι ως μηχανικός. Ενίοτε μεταφράζω γαλλική λογοτεχνία. Φωτογραφίζω κυρίως τα έργα του χρόνου και των ανθρώπων. Ζω στην Αθήνα, αλλά προσπαθώ να ταξιδεύω».

Event Information
Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο, Αθήνα
Διάρκεια: 21 Ιανουαρίου – 17 Φεβρουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή 10.00-18.00
Τηλ. 210 34 61 981, Fax 210 34 58 225, Ε: info@herakleidon-art.gr

Last modified: 18/01/2019