Αλέξης Ακριθάκης: Ανάμεσα στο λόγο, την εικόνα, τη σιωπή και το παιχνίδι

«Ξεφυλλίζουμε»  τις  ιστορίες  του μεγάλου  καλλιτέχνη
στο  Κέντρο Τεχνών  δήμου Αθηναίων

Τα τέσσερα σημεία 18 x 24 1974 τετράδιο σχεδίων χρωματισμένο


Σχεδιάζοντας, ζεις το σχέδιο.
Κλαις μαζί του.
Πεθαίνεις μαζί του.
Ερωτεύεσαι. Και περιμένεις
το σχέδιο που θα σε σκοτώσει.

 

«Η σχέση του Αλέξη Ακριθάκη με το λόγο και το βιβλίο είναι μοναδική, τόσο στην τέχνη όσο και τη λογοτεχνία…» κι αυτός πράγματι είναι ένας σημαντικός λόγος για να σηματοδοτήσει η πόλη της Αθήνας με μια μεγάλη έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη την τιμή που της γίνεται να είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018.
Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη, με τα με τα βιβλιαράκια, τις ιστορίες και τα σημειωματάρια του. Την επιμέλεια έχει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος με τη σημαντική συμβολή της κόρης του καλλιτέχνη, Χλόης Geitmann – Ακριθάκη, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού «Πολύτροπον». Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας από τις 15 Μαρτίου ως τις 3 Ιουνίου.

le bateau τέμπερα και μελάνι σε χαρτί 18 x 27 1973

Ο Αλέξης Ακριθάκης  θεμελίωσε το έργο του και την ιδιαίτερη εικαστική του προσωπικότητά στην τέχνη διεθνώς, μέσα από την άμεση σχέση του με τη γραφή, το βιβλίο, την σχέση τους με σημαντικούς λογοτέχνες και ποιητές, αλλά και με την κόρη του, για την οποία έκανε πολλά σχέδια και βιβλία σαν ιστορίες και ιστορίες σαν μονοσέλιδες εικόνες, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η δόξα των γραμμάτων χρωματιστά μολύβια σε χαρτί 41,5×29,5 – 1971

Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος αναφέρει για το έργο του Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994)

«Η σχέση του Αλέξη Ακριθάκη με το λόγο και το βιβλίο είναι μοναδική, τόσο στην τέχνη όσο και τη λογοτεχνία, στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία όπου θα ζήσει αρκετά χρόνια. Η αφήγηση δεν είναι ποτέ λόγος ή εικόνα, αλλά κάτι που σου κόβει την ανάσα, ανάμεσα στα δυο.  Η στιγμή αυτή τον κρατά πάντα στα όρια ανάμεσα στην καθαρή εικόνα και το λόγο, ανάμεσα στη ποίηση και τη ζωγραφική, αφήνοντας τη διάρκεια της διαδικασίας να συμπυκνώσει το έργο σε μία άλλη διάσταση από αυτή και της ποίησης και της ζωγραφικής. Εκεί έγκειται κι η πρωτοτυπία και η νεοτερικότητα του Ακριθάκη από τα πρώτα κιόλας έργα του. Δίπλα στον Μακρή, τον Βαλαωρίτη, τον Δενέγρη, την Τσιτσέλη, τον Γονατά, τον Καρούζο, τον Εμπειρίκο, την Αραβαντινού, τον Βαλτινό, την Λυμπεράκη, τον Κουμανταρέα, τον Χέλμη, τον Μεϊμάρη, τον Πουλικάκο, τον Πετρόπουλο, το τσίκι-τσίκι σφραγίζει τα ελληνικά γράμματα.

Ιστορία αγάπης 18×24 τετράδιο σχεδίων – 1973

Εκεί βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στο λόγο, την εικόνα, τη σιωπή και το παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο πως οι ουσιαστικές σχέσεις του πέρα από τον ποιητικό λόγο ξεκινούν με την κόρη του (οι Ιστορίες) και γενικότερα με τα παιδιά, που στο παιχνίδι και την ελευθερία της φαντασίας ο ίδιος λυτρώνεται από την επιρροή που θα έχει επάνω του ο εθισμός σε ουσίες που σημαίνουν θάνατο».

Αλέξης – Χλόη

Η κόρη του Αλέξη Ακριθάκη, Χλόη Geitmann – Ακριθάκη σημειώνει:
«Βλέπεις; Τόξα, μια βάρκα, μια καρδούλα και τόξα. Αυτό είναι.
Καρδιές, τόξα, τετραγωνάκια, ένα κομμάτι από ήλιο θάλασσα.
Πω! Πω! Τόξα, καράβι με βαλίτσα μάτια!
Είναι τρία τόξα κολλητά κι ένα μάτι μέσα στα τόξα.
Άσπρα είναι τ’ άλλα φύλλα, το ξέρεις;
Είπες πως θα τα βλέπω, θα σου λέω τι είναι κι εσύ θα τα ζωγραφίζεις.
Σχόλια που έκανα, τεσσάρων χρονών φυλλομετρώντας το πρωτότυπο της έκδοσης «Τετράδιο σχεδίων» που τυπώθηκε το 1973 από τον Αλέξανδρο Ιόλα και τη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Ο τοξάκιας, 1980

Από τότε φυλλομέτρησα πολλά τετράδια, σημειωματάρια και ημερολόγια του πατέρα μου Αλέξη Ακριθάκη. Με την ευκαιρία της παρουσίασης τους στην παρούσα έκθεση ξεκίνησα από την αρχή και συστηματικά, την ανάγνωση, ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του «γραπτού» του έργου. Τα έργα της έκθεσης δε μας χαρίζουν μόνο μία καινούρια οπτική στην καλλιτεχνική και δημιουργική εργασία του, αλλά αποκαλύπτουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του και τη περίπτωση ζωή του».

Σελίδες από σημειωματάριο

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την οικογένεια του καλλιτέχνη, στενούς του φίλους, γνωστούς συγγραφείς και πνευματικούς ανθρώπους με θέματα γύρω από τη ζωή του και το έργο του (Σάββατο 17 Μαρτίου, 12.00 – Κυριακή 22 Απριλίου, 12.00 – Πέμπτη 10 Μαΐου, 19.00 και Πέμπτη 24 Μαΐου, 19.00).
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, αλλά και για όλη την οικογένεια.

Balkoni Petropoulos

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Ένας καλλιτέχνης, φτιάχνει ιστορίες για την κόρη του! Ελάτε να τις μοιραστούμε!
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
Παρασκευή 16, 23, 30 Μαρτίου. 20, 27 Απριλίου. 4, 11, 18, 25 Μαΐου 11.00 – 12.30
Δηλώσεις συμμετοχής: Δηλώσεις συμμετοχής: 210 7224238 Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-13.00

Σελίδα από τετράδιο 13,5×21, 1986

Οικογενειακή Δράση: εικαστικό εργαστήρι
Στο εργαστήρι του Αλέξη Ακριθάκη….. Γυρίζοντας τον κόσμο με το μυαλό ή με τα μάτια!
Τρίτη 8, 15, 22 & 29 Μαΐου στις 19.00
Για παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών. Μέχρι 25 άτομα (γονείς & παιδιά)
Δηλώσεις συμμετοχής: 210 7224238 Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-13.00
Την έκθεση διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και θα την εγκαινιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

neuf histoires enfentine τέμπερα και μελάνι σε χαρτί 17×20, 1973

Event Information
Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής
Εγκαίνια: Πέμπτη, 15 Μαρτίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαρτίου – 3 Ιουνίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 –21.00, Κυριακή 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες:  τηλ. 210 72 24 028  www.opanda.gr Είσοδος ελεύθερη

Aκριθάκης – Mακρής

Ακριθάκης – Πετρόπουλος

Last modified: 20/03/2018