Αγγελική Πανταζοπούλου: Αναζητά, καρτερικά, το άπιαστο συστατικό στη ζωγραφική

Η νοσταλγία μπορεί να αποτελεί παράμετρο του χρόνου; Μπορεί, μοιάζει να υποστηρίζει η Αγγελική Πανταζοπούλου και την άποψη αυτή προφανώς ενσωματώνει στη δουλειά της. Ο χρόνος είναι ένα «φαινόμενο» που την απασχολεί κυρίως από τη φιλοσοφική του διάσταση και μάλιστα σε κάποιες τοποθετήσεις δείχνει να υιοθετεί στοιχεία από το περιβόητο «αίνιγμα του χρόνου» όπως το διατύπωσε ο Αυγουστίνος, απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημα του αινίγματος με τον ορισμό ότι χρόνος είναι η μνήμη, η αντίληψη και η προσδοκία.

Η Αγγελική Πανταζοπούλου είναι μια νέα καλλιτέχνιδα που για πρώτη φορά δείχνει τη δουλειά της σε μια ατομική έκθεση η οποία πραγματοποιείται στον Τεχνοχώρο από τις 15 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου. Τίτλος της έκθεσης «Αποθυμία» μια πιο «συναισθηματική» διατύπωση της λέξης επιθυμία. Καλλιτέχνιδα πολλά υποσχόμενη όχι μόνο τίς τεχνικές και την έμπνευση της αλλά και την αγάπης της για τη μελέτη και τη μάθηση. Κι αυτό το συναντάμε στα έργα της όπου πραγματεύεται το παρόν, μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος αναζητώντας αξίες και ήθη που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου. Με αφορμή την πρώτη της έκθεση η Αγγελική Πανταζοπούλου γράφει: «Η νοσταλγία για μία αλλοτινή εποχή σημαίνει ότι αποθυμήσαμε αξίες. Αξίες που παρήλθαν ως αποτέλεσμα της αστικοποίησης και οπωσδήποτε του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Δεν πιστεύω ότι νοσταλγία σημαίνει προσκόλληση στο παρελθόν ή μη αποδοχή της φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων. Ο χρόνος έχει έναν ρυθμό αδιάκοπο, που δεν αποσυντονίζεται από μια κριτική σύγκριση του παρόντος με το παρελθόν.

Πλεκτό, λάδι σε καμβά 40 x30 cm

Ο χρόνος είναι μία έννοια που γίνεται αντιληπτή μόνο από τον άνθρωπο, λειτουργεί σε σχέση πάντα με τον χώρο και μοιάζει να επηρεάζεται από αυτόν», ενώ προσθέτει: «Η τεχνολογία, της οποίας η χρησιμότητα στην καθημερινότητά μας είναι αδιαμφισβήτητη, έχει ως κύριο σκοπό την εξοικονόμηση χρόνου. Ωστόσο, ο χρόνος, αντί να περισσεύει, συμπιέζεται, αλλάζει η «χωρητικότητά» του. Υπάρχει μια διάχυτη ανυπομονησία και βιασύνη. Ακόμα και στον τομέα της δημιουργίας, παρατηρείται παγκοσμίως μια ανυπομονησία για πρωτοτυπία. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο δεν είναι εφικτός ο διάλογος με την τέχνη των μεγάλων δασκάλων. Επιδιώκω αυτόν τον διάλογο και γυρεύω με καρτερία το απροσδιόριστο, το άπιαστο συστατικό στη ζωγραφική».
Η Αγγελική Πανταζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη (2009 – 2016). Παλαιότερα, από το 1999 έως το 2001, ακολούθησε σπουδές ως Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και η έκθεση «Αποθυμία» είναι η πρώτη της ατομική.
Αρχική εικόνα: Αισθητή Απουσία, λάδι σε καμβά 140 x120 cm

Event Information
Τεχνοχώρος – Αίθουσα Τέχνης, Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 15 Μαρτίου,20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 15 Μαρτίου – 13 Απριλίου 2018
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30

Last modified: 13/03/2018