Έφυγε από τη ζωή η φωτογράφος Χρύσα Νικολέρη

Αναπάντεχα έφυγε σήμερα από τη ζωή η φωτογράφος Χρύσα Νικολέρη. Διακεκριμένη φωτογράφος, που ζούσε και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη, ήταν τρίτη γενιά της θρυλικής οικογένειας φωτογράφων από τη Δράμα. Ο παππούς της Θεόδωρος Νικολέρης υπηρέτησε ως στρατιώτης στη Μικρασιατική εκστρατεία και φωτογράφισε όλες τις φάσεις ως την καταστροφή. Μετά καταστροφή εγκαταστάθηκε στη Δράμα όπου μεταξύ των άλλων άφησε και τα περίφημα γυμνά με καλλιτέχνιδες που έφταναν στην ακριτική πόλη με θιάσους μπουλουκιών. Μ’ αυτή την κληρονομιά η Χρύσα έφυγε στο Μόναχο όπου σπούδασε φωτογραφία και απέκτησε Master σε φωτογραφία, Bayerische Staatslehranstalt fuer Photographie.
Πραγματοποίησε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα την Θεσσαλονίκη, το Μόναχο και το Λονδίνο, ενώ συμμετείχε και στην Biennale Nέων Καλλιτεχνών. Φωτογραφίες της έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία και έργα της βρίσκονται στην Συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάστηκε με έντυπα του εξωτερικού όπως τα αμερικανικά Lexus και Afar, το βελγικό TheWord magazine καθώς και με τα σημαντικότερα ελληνικά έντυπα.
Συμμετείχε ως διδάσκουσα στα “Ενεργά Εικαστικά Εργαστήρια για Ανέργους Πολίτες” στο Μ.Μ.Σ.Τ. με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Δίδαξε σε πιλοτικό πρόγραμμα του ACT στην έδρα του Dukakis Foundation και διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια (invitee lecturer) στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία σε συνεργασία με την καθηγήτρια του τμήματος, Ναυσικά Χατζηχρήστου.
Ήταν ιδιοκτήτρια φωτογραφικού στούντιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ως συνέχεια της δυναστείας φωτογράφων της οικογένειας Νικολέρη.

 

Last modified: 16/08/2017