Έρως – Θάνατος: Συναισθηματικές και σεξουαλικές ανακλήσεις και αναφορές της μνήμης

ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

Έχει τη δυνατότητα ο έρωτας να είναι το αντίδοτο του θανάτου ή το αντίθετο; Μπορεί αυτή η ρητορική να αποτελέσει τη σύνδεση μεταξύ του υποσυνείδητου και της «σκοτεινής» πλευράς της ανθρώπινης υπόστασης με τη σωματική υλικότητα και την κοινωνικοπολιτική της διάσταση; Στην προβληματική αυτή τοποθετείται η έκθεση EROS – THANATOS / AGGRESOR – VICTIM, που παρουσιάζεται στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Βύσσης 1 και Αιόλου από τις 16 Ιουνίου ως τις 15 Ιουλίου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Τηλέμαχος Αλεξίου, Αλέκος Αμφιλόχιος, Δημήτρης Αντωνίτσης, Σταύρος Βαβούρης, Alex Eagleton, Σοφία Ζαράρη, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Δήμητρα Ιωάννου, Κώστας Καζαντζής, Στέλιος Καλλινίκου, Θάνος Κλωνάρης, Μαρία Κριαρά, Μάρω Μιχαλακάκου, Δημήτρης Μπάμπουλης, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Στυλιανός Σπύρου, Κωστής Φωκάς, Πάνος Φαμέλης και Μάνος Χρυσοβέργης. Επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σταύρου Καβαλλάρη.

ΜΑΡΙΑ ΚΡΙΑΡΑ

Όπως σημειώνει  ο επιμελητής της έκθεσης, στη θεωρία του περί διττότητας, ο Φρόιντ βασίστηκε στο δίπολο των βασικών ενστίκτων, αυτών του Έρωτα και του Θανάτου. Το μεν πρώτο, ως την αναλλοίωτη ορμή προς την αγάπη και τη σεξουαλικότητα, το δε δεύτερο, ως προς τη βιαιότητα και το θάνατο, οι οποίες ωθούν τον άνθρωπο είτε προς την απόλαυση, είτε προς τη διαδικασία της καθέξεως.
Στο «Συμπόσιο», ο Πλάτων υποστηρίζει ότι ο Έρωτας έχει θεϊκή και ταυτόχρονα δαιμονική προέλευση, οι οποίες, από κοινού, έλκουν τον Άλλον. Επιπρόσθετα, στον «Φαίδρο» ισχυρίζεται ότι ο εραστής φιλοδοξεί να υποτάξει και να υποτιμήσει το σύντροφο του ως πιο αδύναμο και ανίσχυρο.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Σ’ αυτό το δίπολο τότε, ποιόν ενεργό ρόλο διαδραματίζουν η σαγήνη και το πάθος; Μπορεί ο Έρωτας να ισοδυναμεί με ακτιβισμό, επανάσταση, ελευθερία, ενώ ο Θάνατος με την πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, ή ακόμα με τη συνθήκη μιας καταραμένης ύπαρξης;
Η έκθεση αυτή, μέσω μιας διαλεκτικής προσέγγισης, παρουσιάζει τα έργα δεκαεννέα  καλλιτεχνών ως μια προσπάθεια να δώσει απαντήσεις στα προαναφερθέντα, μεταξύ άλλων, ερωτήματα, επικεντρώνοντας στις συναισθηματικές και σεξουαλικές ανακλήσεις και αναφορές της μνήμης.
Το νεοκλασικό κτήριο της οδού Βύσσης 1 και Αιόλου, ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό

 

Αρχική Φωτογραφία: Έργο του Στυλιανού Σπύρου

Event Information
Βύσσης 1 και Αιόλου, Αθήνα
Εγκαίνια έκθεσης: 16 Ιουνίου 2017
Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο, 17.00 – 21.00

 

 

Last modified: 14/06/2017