Ένας Βαν Γκογκ από το μέλλον

 

Μια ζωντανή συμφωνία φωτός, χρώματος και ήχου που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις του επισκέπτη, είναι η έκθεση που έρχεται και στην Αθήνα για να μας μεταφέρει και να μας μυήσει στον κόσμο του Van Gogh. Είναι μια διαφορετική πρόταση να δούμε την τέχνη. Ένας χώρος που διεγείρει.
Στην έκθεση Van Gogh Alive – The experience 3.000 πίνακες, σκίτσα αλλά και κινούμενες εικόνες, προβάλλονται παντού σε τεράστια κλίμακα από το υπερσύγχρονο σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™. Στους τοίχους, τις κολώνες, τις οροφές, το πάτωμα του Μεγάρου Μουσικής. Σε αυτές τις πολλαπλές επιφάνειες 1.500 τετραγωνικών μέτρων σαράντα πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής πιστότητας, δημιουργούν μία μαγευτική τρισδιάστατη απεικόνιση. Οι ρέουσες εικόνες που γίνονται ένα σώμα με τους ψηφιακούς ήχους, γεμίζουν το χώρο με πλούσιες προσλαμβάνουσες για όλες τις αισθήσεις, δημιουργώντας μία καθηλωτική ατμόσφαιρα. Τα αριστουργήματα του μεγάλου Ολλανδού ζωντανεύουν και ο επισκέπτης βυθίζεται σ’ αυτά. Αποσυντίθενται και ανασυντίθενται, αποκαλύπτουμε την εποχή τους, πώς ολοκληρώθηκαν, από που προήλθαν τα ερεθίσματα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ο επισκέπτης εξερευνά το έργο και τις εμπειρίες της ζωής του καλλιτέχνη από το 1880 ως το 1890. Ερμηνεύει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την ψυχική του κατάσταση κατά την παραμονή του στην Arles, Saint Rémy και Auvers-sur-Oise, τις τοποθεσίες όπου δημιούργησε πολλά από τα αριστουργήματα του. Μπορούμε να δούμε αυτά τα έργα με κάθε λεπτομέρεια, να εντοπίσουμε βασικά χαρακτηριστικά και να μελετήσουμε το χρώμα και την τεχνική.
Κι όλη αυτή περιήγηση στο έργο του Van Gogh γίνεται μια ξεχωριστή εμπειρία και απόλαυση από τις μεγαλειώδεις μουσικές των Vivaldi, Ledbury, Tobin, Lalo, Barber, Schubert, Satie, Godard, Bach, Chabrier, Satie, Saint-Saëns, Godard, Handel. 
Η έκθεση Van Gogh Alive – The experience, είναι η πρώτη παρόμοια προσέγγιση στο χώρο των εικαστικών δημιουργών. Μέχρι σήμερα έχει περιοδεύσει σε 35 πόλεις του κόσμου και την έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από 10.000.000 θεατές. Περισσότεροι από κάθε άλλη παρόμοια έκθεση.

Event Information
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 11 Νοεμβρίου – 5 Μαρτίου 2017
Πληροφορίες: www.documenta14.dewww.megaron.gr www.lavris.gr

 

 

 

 

Last modified: 11/01/2018