Έλληνες και Ιάπωνες χαράκτες στον Πειραιά

Ιάπωνας καλλιτέχνης

Οκτώ αιώνες πριν από τους Ευρωπαίους τεχνίτες, τυπογράφους και καλλιτέχνες οι χώρες της Άπω Ανατολής χρησιμοποιούσαν τη χαρακτική τέχνη για να διακοσμούν ρούχα, χαρτιά κλπ. Στην Ιαπωνία μαυρόασπρα τυπώματα αναφέρονται από τον 6ο αιώνα ενώ από τον ενδέκατο αιώνα, οι βουδιστικοί ναοί στην Ιαπωνία παρήγαγαν τυπωμένα βιβλία με βουδιστικά κείμενα και εικόνες. Στην Ευρώπη η χαρακτική φτάνει το 14ο αιώνα αλλά η εξέλιξη της είναι αλματώδης. Η χαρακτική καταξιώνεται μέσα από τους κορυφαίους της τέχνης σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και στην Ελλάδα φυσικά.

Florens Christakis

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση της ιαπωνικής με την ελληνική χαρακτική, έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης του Πειραιά «έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής και Ιαπωνικής Χαρακτικής» από τις 15 ως τις 20 Μαρτίου.
Έλληνες και Ιάπωνες χαράκτες καταθέτουν ο καθένας με τις δικές του εκφραστικές μεθόδους και τεχνικές τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τα οποία γίνονται η αφορμή για την γνωριμία  με τον πολιτισμό και την τέχνη των δύο  χωρών. Καλλιτέχνες, με διαφορετικά  βιώματα και ιστορία καταγράφουν  τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις τους.

Ιάπωνας Καλλιτέχνης

Η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά  αποτελεί ένα αφιέρωμα στη τέχνη της Χαρακτικής και συμμετέχουν 44 Έλληνες και 65 Ιάπωνες σύγχρονοι καλλιτέχνες με περισσότερα από 120 γνήσια χαρακτικά έργα.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με το  Εργαστήριο Ιαπωνικής Ξυλογραφίας  την Κυριακή 17 Μαρτίου (12.00 – 14.00)  στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Χριστόφορος Κατσαδιώτης – O Χασάπης της Λεωφόρου, Οξυγραφία – χρώμα, 35,8Χ24,5 εκ., 2018.

H έκθεση με το εργαστήριο Ιαπωνικής Ξυλογραφίας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και της Japan Print Society και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων από την υπογραφή του «Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας

Ιάπωνας καλλιτέχνη

Ζαχαρίας Αρβανίτης

Ιάπωνας καλλιτέχνης

 

Νίκος Σταυρακαντονάκης

Αγγελίνα Τσουμάνη

Event Information
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, Πειραιάς
Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Μαρτίου
Διάρκεια έκθεσης: 15 – 20 Μαρτίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-13.00 & 17.30-21.00 Σάββατο & Κυριακή 11.00 – 15.00 Τετάρτη 20 Μαρτίου 11.00 – 13.00

Last modified: 13/03/2019