Έλενα Παπαδημητρίου: Οι ικέτιδες της Μεσογείου

Οι γλώσσες ταξιδεύουν μαζί με τους ανθρώπους. Σε κάθε τόπο αφήνουν το στίγμα τους και τη χρησιμότητα τους. Οι Ινδοευρωπαίοι στις περιπλανήσεις τους μας κληροδότησαν δεκάδες γλώσσες και εκατοντάδες διαλέκτους. Οι παλιές με τις νεοφερμένες γλώσσες συναντήθηκαν στις νέες ανθρώπινες κοινωνίες, στους νέους λαούς και νέα έθνη που δημιουργήθηκαν. Η Έλενα Παπαδημητρίου ευαισθητοποιημένη για όσα τραγικά συμβαίνουν στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να μας αποκαλύψει τον ανθρώπινο πόνο, την ανθρώπινη θλίψη αλλά και την ελπίδα μέσα από τη γλώσσα. Να πλησιάσει τις γυναίκες που παλεύουν στα νερά και τις ακτές της Μεσογείου για το ύψιστο δικαίωμα στη ζωή.
Τίτλος της έκθεσης «Σαμπίρ» (παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 25 Φεβρουαρίου ως τις 25 Μαρτίου) και περιλαμβάνει έργα από τη νέα δουλειά της ζωγράφου. «Σαμπίρ» υπήρξε για περισσότερους από οκτώ αιώνες μια κοινή γλώσσα στα παράλια της Μεσογείου. Μια μικτή γλώσσα από ιταλικά, ελληνικά, τούρκικα, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά αλλά και αραβικά και βορειαφρικάνικα (βερβερικά). Μια lingua Franca που μέσα από την ανάγκη της επικοινωνίας δημιούργησαν ναυτικοί και ταξιδιώτες των λιμανιών της Μεσογείου από τα μέσα του 10ου μέχρι και το 19ο αιώνα.
Οι γυναίκες της Έλενας Παπαδημητρίου, λοιπόν, προερχόμενες από 23 μεσογειακές χώρες, με διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, ως ικέτιδες, ομιλούν την κοινή γλώσσα των λιμανιών, ξεχασμένη από χρόνια, τη «σαμπίρ». Η ζωγράφος αφηγείται μια προσευχή που αναπτύσσεται στο χώρο ως εικαστική εγκατάσταση.
Μικτές τεχνικές δημιουργούν αδρές υφές και ανάγλυφες επιφάνειες που φιλοξενούν λέξεις, πρόσωπα, σύμβολα, διεγείροντας το συναίσθημα του θεατή που ταξιδεύει μαζί τους στη θάλασσα της Μεσογείου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη: «Μέσα από τις εικόνες περνούν άυλες έννοιες και συναισθήματα, όπως η εσωτερική ανάγκη έκκλησης σε μια μεγάλη δύναμη, σε έναν από μηχανής θεό, στην προσδοκία για το καλύτερο αύριο».

Event Information
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6
Εγκαίνια: Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 12.00
Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 25 Μαρτίου 2018
Πληροφορίες: Tηλ. 2313 310201 Fax 2310 861306 email: amth@culture.gr

Last modified: 22/02/2018