Άγγελος Δεληβορριάς: Είδε το όραμα του να υλοποιείται

Δυσβάστακτη χαρακτηρίζει την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά το Μουσείο Μπενάκη. Κι έτσι είναι. Ποτέ, ίσως, στη χώρα μας ένας άνθρωπος δεν συνέδεσε το όνομα του με την πρόοδο και την αναβάθμιση ενός Μουσείου, όσο ο Άγγελος Δεληβορριάς. Ό,τι οραματίστηκε στα 45 χρόνια, που ηγήθηκε του Μουσείου Μπενάκη, το είδε να παίρνει σάρκα και οστά. Ανέδειξε το Μουσείο Μπενάκη σε ένα από τους σημαντικότερους φορείς πολιτισμού του τόπου μας.
Ο Άγγελος Δεληβορριάς έφυγε από τη ζωή σήμερα 24 Απριλίου ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία μετά από πνευμονικές και καρδιολογικές επιπλοκές.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τις  μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία (1956). Το 1965 διορίσθηκε στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1973 ανακηρύχθηκε πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, στη σχολή Ecole Pratique des Hautes Etudes.
Το 1973 του ανατέθηκε η διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη της Αθήνας στο οποίο υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του. Εισηγήθηκε την άμεση, ριζική ανάπλαση, που ολοκληρώθηκε έπειτα το 2000. Το 1992 αναγορεύτηκε καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο, ενώ στο Μουσείο Μπενάκη απονεμήθηκε το «Χρυσό Μετάλλιο». Στις 31 Οκτωβρίου 2014, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή, καταλαμβάνοντας πλέον μια θέση στη Διοικητική Επιτροπή του ιδρύματος. Τον Ιούνιο του 2016 εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία.
Ο Άγγελος Δεληβορριάς πέτυχε να μετατρέψει μια πολυδιάστατη ιδιωτική συλλογή που στεγαζόταν σε ένα νεοκλασικό κτίριο του κέντρου της Αθήνας σε ένα πρωτοποριακό φορέα πολιτιστικής δράσης με πολλαπλά παραρτήματα, όπως το κτίριο της οδού Πειραιώς («Το Μουσείο της Γενιάς του ’30») κ.α. Με την έμπνευσή του αυτή, αφενός κατόρθωσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών δωρεοδόχων, αφετέρου υλοποίησε μια αφηγηματική διαδικασία ανάπτυξης, που συνίσταται στη διαχρονική προβολή του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως τη σημερινή εικαστική δραστηριότητα. Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου, υπήρξε ο μακροβιότερος (διεθνώς) επικεφαλής Μουσείου, αλλά ταυτόχρονα και ο μάνατζερ, ο «δημιουργός πόρων» και ο επιστημονικός υπεύθυνος, όπως και ο άνθρωπος που είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου τις πάσης φύσεως επαφές με τις διοικητικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.

Για το θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά του Μουσείο Μπενάκη εξέδωσε την ανακοίνωση:
«Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για την απώλεια του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά, ο οποίος επί 45 χρόνια ηγήθηκε του Ιδρύματος από τις θέσεις του Διευθυντή και του μέλους της Διοικητικής του Επιτροπής. Η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του. Η απώλεια είναι δυσβάστακτη».

  • Η κηδεία του Άγγελου Δεληβορριά θα γίνει δημοσία δαπάνη  την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 2 μ.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

Last modified: 30/04/2018