Άγγελος Αντωνόπουλος, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Τανιμανίδης «ταξιδεύουν» στο Κορωπί

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Είκοσι πέντε χιλιόμετρα από την Αθήνα μόλις, στο Κορωπί, στην αίθουσα πολιτισμού «Γιαπί», τέσσερεις φίλοι και εικαστικοί, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Μιχάλης Μανουσάκης, ο Τάσος Μισούρας και ο Παναγιώτης Τανιμανίδης, συζητούν και στοιχηματίζουν υπέρ της ευρωστίας της σύγχρονης τέχνης, σε πείσμα ενός κόσμου ασταθούς που βλέπει τους στροβιλισμούς του μέσα από ραγισμένο καθρέφτη. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και υβριδικού τύπου τεχνικές, οι εν λόγω καλλιτέχνες, αμετανόητοι καινοτόμοι, παντρεύουν τη ζωγραφική με τη γλυπτική. Σχεδιάζοντας χάρτες ψυχο-γεωγραφίας, στήνουν ενέδρες στους εφιάλτες και ονειροπαγίδες για να εγκλωβίσουν ουτοπίες καθησυχαστικές. Η τέχνη τους υπαινικτική, ποικιλοτρόπως υπερρεαλιστική, επιχειρεί ένα παιχνίδι αυτογνωσίας που παίζει με το χρόνο, τις εμμονές της μνήμης και τις πιο ανομολόγητες προσδοκίες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Για τη συμμετοχή του στην έκθεση ο ζωγράφος, καθηγητής στην ΑΣΚΤ Άγγελος Αντωνόπουλος δηλώνει: «Τα έργα που παρουσιάζω πραγματεύονται το πορτρέτο  σαν έναν τόπο όπου ο θεατής έχει τη δυνατότητα να εισχωρεί οπτικά εντός του, ανακαλύπτοντας απόκρυφες εικόνες και επιθυμίες του εικονιζόμενου προσώπου. Τα έργα έχουν κατασκευασθεί από διαφορετικά υλικά όπως ξύλο, μέταλλο, ακρυλικά, PVC, κλπ.».

Άγγελος Αντωνόπουλος Γεννήθηκε στα Τρόπαια Γορτυνίας το 1957. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Α .Σ.Κ Τ. με δασκάλους τους Δημοσθένη Κοκκινίδη, Βαγγέλη Δημητρέα και Βασίλη Βασιλειάδη. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από είκοσι πέντε ατομικές εκθέσεις, όπως και πολλές ομαδικές παρουσίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Αγγλία, Η.Π.Α. Έχει ζωγραφίσει τους κινηματογράφους Ιdeal στην Αθήνα και Cineak στον Πειραιά. Από το 1989 διδάσκει ζωγραφική στην Α.Σ.Κ Τ. ενώ από το 2013 διευθύνει το Α΄ εργαστήριο Ζωγραφικής.

 

ΤΑΣΟΣ ΜΙΣΟΥΡΑΣ

ΤΑΣΟΣ ΜΙΣΟΥΡΑΣ

 Μιχάλης Μανουσάκης: Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1953. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ Τ. (1979 – 1984) με καθηγητή τον Δημοσθένη Κοκκινίδη. Δίδαξε ζωγραφική στο παιδικό τμήμα του Εργαστηρίου Τέχνης στη Χαλκίδα (1985 – 1990). Από το 1979 παρουσιάζει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Εσθονία, Ελβετία, Ρωσία, Τουρκία, Κίνα, Ιαπωνία). Το 1994 μοιράζεται το βραβείο καλύτερου περίπτερου με την ελληνική πενταμελή αποστολή στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και το 2004 του απονέμεται το δεύτερο βραβείο κοινού σε έκθεση -αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας- στο Μουσείο της Νέας Τέχνης στην Εσθονία. Από το 1987 διδάσκει ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας και το 2014 εξελέγη Καθηγητής και διευθυντής του Ε’ Εργαστηρίου ζωγραφικής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ

Για τη συμμετοχή του στην τωρινή έκθεση ο καθηγητής Μιχάλης Μανουσάκης μας λέει: «Οι πρωταγωνιστές στις  ζωγραφιές μου μοιάζουν με τους ξενύχτηδες που προσπαθούν ζαλισμένοι να συναρμολογήσουν τα σπαράγματα της μέρας τους ή να αναδυθούν λυτρωμένοι από την αγωνία για τα μελλούμενα».

Τάσος Μισούρας: Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. αρχικά με τους καθηγητές Δημήτρη Μυταρά, Ρένα Παπασπύρου, Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Κούκο και Ζαχαρία Αρβανίτη. Με δάσκαλο τον Δ. Μυταρά συνεχίζει έως την αποφοίτησή του. Με υποτροφία του γαλλικού κράτους (CROUS) συνεχίζει τις σπουδές του στην École Νationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι στο εργαστήριο του Leonardo Cremonini (1987-1991) και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην École Nationale Supérieure des Arts Decoratifs. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ίδρυμα Τεχνών L’Estree, Ropraz Λωζάνη, Gallery Hof & Huyser Άμστερνταμ, Swab Βαρκελώνη) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Για το έργο του Τάσου Μισούρα ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής, Θανάσης Μουτσόπουλος γράφει: «Ο καλλιτέχνης μοιάζει να ζωγραφίζει εδώ και είκοσι χρόνια τη δική του εκδοχή της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων για ενηλίκους, σκοτεινή και γοτθική. Ένας ζωγραφικός Tim Burton για σοβαρούς θεατές. Η ατμόσφαιρα, τα σκηνικά και τα κοστούμια, τρόπον τινά, άλλοτε μοιάζουν με ελισαβετιανές μπαρόκ συνθέσεις και άλλοτε παραπέμπουν σε κάτι εφιαλτικά σύγχρονο».

Ο Παναγιώτης Τανιμανίδης παρουσιάζει την ενότητα των έργων:

«Φώσφαλον- φώστηλον»
«φώσφοβον- φώσμοιρων»
«γυαλιά ηλίου, σταυραετών ερώτων….
παλιά καλοκαίρια, κραυγαετών πιερότων….
ρέστα στεγνωμένων υδρότων…
παγίδες παιδικών μπισκότων…»

ΤΑΣΟΣ ΜΙΣΟΥΡΑΣ

ΤΑΣΟΣ ΜΙΣΟΥΡΑΣ

Παναγιώτης Τανιμανίδης: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Μαθηματικά, Θεολογία και Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει τριάντα ατομικές εκθέσεις. Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει στη Μπιενάλε Βαρκελώνης, στη Μπιενάλε Βενετίας και στο Centre Pompidou. Έχει λάβει μέρος στην Art Basel της Ελβετίας, στην ARCO (Art Contemporary) στην Ισπανία, στη FIAC (International Contemporary Art Fair) στο Παρίσι και γενικά έχει εκθέσει σε όλη την Ευρώπη. Για χρόνια έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Πιερίδη.

Οργάνωση Έκθεσης: Δρ. Νίνα Φραγκοπούλου
Τι είναι στ΄ αλήθεια 25 χιλιόμετρα για να απολαύσεις μια εικαστική συνάντηση… κορυφής;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ

  

Event Information!

Χώρος πολιτισμού Γιαπί, Ερμή Σουρλατζή 14, Κορωπί
Εγκαίνια: Σάββατο 18 Μαρτίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαρτίου – 22 Απριλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 17.00 – 21.00 Σάββατο: 12.00 – 20.00
Πληροφορίες: Τηλ: 2106627470Get Widget